Na Kuzmányho ulici platí zákaz vjazdu. Vodiči si myslia, že sprejazdnenie by odľahčilo dopravu


Foto: Na Kuzmányho ulici platí zákaz vjazdu. Vodiči si myslia, že sprejazdnenie by odľahčilo dopravu Foto: Google Maps

Na ulici Kuzmányho v centre Žiliny už roky platí zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel s výnimkou polície a mestskej hromadnej dopravy. Dodržiavanie zákazu kontroluje často aj mestská polícia, ktorá na mieste rozdá desiatky pokút. Podľa mnohých vodičov je zákaz v smere od Hurbanovej ulice slabo viditeľný a preto ho najviac porušujú cezpoľní vodiči. Tí domáci už cestu poznajú a neriskujú zbytočnú pokutu. Za porušenie tohto zákazu hrozí pokuta až do výšky 50 eur. 

Niektorí Žilinčania sa zhodujú na tom, že táto ulica je zlatou baňou pre mestskú políciu. Podľa nich by skôr pomohla prevencia a včasné upozorňovanie vodičov na zákaz ako neustále trestanie. Iní tvrdia, že ak by došlo k sprejazdneniu tejto ulice, odľahčila by sa doprava v okolitých uliciach. Rovnako aj čitatelia, ktorí nás upozornili, si myslia, že po zrušení zákazu by si mnoho vodičov skrátilo cestu práve po tejto ulici a nevznikali by tak kolóny na Hálkovej a Veľkej Okružnej. 

Na otázku, prečo nie je ulica prejazdná odpovedal aj samotný primátor mesta Igor Choma ešte v roku 2014.

“Ku každej zmene organizácie dopravy musí vydať súhlas Okresný dopravný inšpektorát. Mesto žiadalo o súhlas k prejazdu Kuzmányho ulice, ale tejto žiadosti nebolo vyhovené,” uviedol primátor.


K téme sa vyjadril aj Martin Bolo z Výskumného ústavu dopravného (VÚD Žilina). Ten uviedol, že existujú tri hlavné dôvody na zákaz vjazdu do tejto ulice.

  • v blízkosti sú tri stredné školy a na ulici je zvýšený pohyb chodcov - študentov
  • zastávka MHD sa nachádza priamo v jazdnom pruhu - pri zastavení autobusu by museli vodiči áut obchádzať v protismere
  • vjazd a výjazd z parkovísk štátnej polície

Je tiež predpoklad, že by dochádzalo k vzniku kolón, ktoré by sa prenášali aj na okolité ulice. Vodiči sú však opačného názoru a myslia si, že kolóny sa tvoriť nebudú, pretože kvôli študentom a výjazdom áut z parkovísk, by sa museli tvoriť aj na ulici Veľká Okružná.

Dopravné značenie zakazuje vjazd do ulice už niekoľko rokov, ešte z čias kedy nestálo obchodné centrum Aupark a preto bez vyskúšania zmien v organizácií dopravy je ťažké určiť, ako by celá situácia vyzerala.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu