Najlepší mladí umelci robia zo Žiliny poprednú európsku scénu klasickej hudby


Foto: Najlepší mladí umelci robia zo Žiliny poprednú európsku scénu klasickej hudby

Víťazi svetových hudobných súťaží opäť zavítajú do Žiliny! Allegretto Žilina, stredoeurópsky festival koncertného umenia, sa koná každoročne v apríli, v kultúrnom a priemyselnom centre severného Slovenska. Počas svojej štvrťročnej histórie sa festival Allegretto Žilina vyprofiloval na jeden z najvýznamnejších festivalov klasickej hudby na Slovensku. Vďaka vynikajúcim mladým umelcom sa Žilina na týždeň zaradí k významným európskym koncertným pódiám.

26. ročník sa bude konať od 18. – 23. apríla 2016 v Dome umenia Fatra, kde sa predstavia žilinskému publiku víťazi najprestížnejších svetových hudobných súťaží.

Počas šiestich koncertných večerov vystúpi desať interpretov a dve komorné telesá z 12 krajín. Otvárací koncert bude patriť výnimočnému talianskemu klaviristovi Federicovi Collimu – laureátovi prestížnej Medzinárodnej klavírnej súťaže v Leedse. Mladý interpret, ktorý koncertuje v prestížnych sálach po celom svete a dostáva uznania od publika aj kritiky, zavíta na Slovensko po prvýkrát a v Žiline sa predstaví s Koncertom pre klavír a orchester č. 3. od S. Rachmaninova. Spoločne s ním vystúpia Janáčkova filharmónia Ostrava a vynikajúci americký dirigent Case Scaglione.

Medzi ďalšie hviezdy budú patriť fínska sopranistka Tuuli Takala, poľský klarinetista Andrzej Ciepliński, slovinský barytonista Domen Križaj či český husľový virtuóz Josef Špaček – minuloročný držiteľ Ceny festivalu Allegretto Žilina. Po prvýkrát v histórii žilinského festivalu 1 privítame Slovenskú filharmóniu, ktorá bude účinkovať na záverečnom koncerte. Ako sólistka sa predstaví skvelá violončelistka Camille Thomas.


Kompletný program festivalu Allegretto Žilina nájdete na www.hc.sk/allegretto

Organizátori spúšťajú predaj abonentiek od 1. marca 2016.

Cena abonentnej vstupenky, ktorá platí na všetky koncerty festivalu Allegretto Žilina 2016, je 35,- eur (pre držiteľov zliav 25,- eur).

Abonentky je možné zakúpiť v Informačnej kancelárii Štátneho komorného orchestra Žilina. Predaj lístkov na jednotlivé koncerty začína od 14. marca 2016.

Miesto: -
Dátum: 18.04.2016 - 20:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu