Ulica Obežná na sídlisku Vlčince sa stane obojsmernou. Ide o riešenie problému na Slovanskej


Foto: Ulica Obežná na sídlisku Vlčince sa stane obojsmernou. Ide o riešenie problému na Slovanskej
Galéria: 2 fotky
Foto: Google Maps

Žilinská poslankyňa Iveta Martinková informovala, že v priebehu jari tohto roku pristúpi mesto k zavedeniu obojsmernej premávky na ulici Obežná na sídlisku Vlčince. K tomuto rozhodnutiu dospelo vedenia mesta spolu s okresným dopravným inšpektorátom (ODI) v Žiline. Zmena má zlepšiť dopravnú situáciu na ulici Slovanská cesta. 

Obyvatelia uvedenej ulice podali niekoľko podnetov, kde žiadali úpravu dopravného značenia tak, aby sa znížil počet prechádzajúcich áut. Tých sú v súčasnosti stovky.

  • 09 / 2014 - 5 hodín - 269 áut
  • 09 / 2015 - 5 hodín - 470 áut

Dopravný inšpektorát vykonal dňa 17.7.2015 prvý krát obhliadku miesta a návrh na umiestnenie značky “Prejazd zakázaný” neschválil. Mesto požiadalo o prehodnotenie rozhodnutia - a to hneď 21.7.2015. Dopravný inšpektorát však nezmenil svoje stanovisko. Zákaz by bol veľmi ťažko kontrolovateľný a komplikoval by situáciu miestnym obyvateľom, ktorí by museli viackrát prerušiť jazdu. Ulica má navyše viacero križovatiek.

Obyvatelia ulice dňa 21.9.2015 písomne požiadali ODI a navrhli, aby sa pristúpilo k zavedeniu obojsmernej premávky na ulici Obežná. Na základe tejto zmeny by sa mala odľahčiť doprava práve na Slovanskej ceste. Väčšina vodičov prechádzajúcich po Slovanskej prichádza v smere od ulíc Rosinská cesta a Matice Slovenskej.


V súčasnosti má mesto spracovanú a odsúhlasenú projektovú dokumentáciu na zobojsmernenie Obežnej ulice, čo by malo prispieť aj k riešeniu dopravnej situácie na ul. Slovanská cesta. Dnes 25.februára sa od 6.00 do 18,00 realizuje monitoring frekvencie automobilov prechádzajúcich Slovanskou cestou. Ďalšie sčítanie dopravy bude po zavedení obojsmernej premávky na Obežnej ulici, aby sa zistilo,  či mala zmena v organizácií dopravy pozitívny vplyv na zníženie počtu prechádzajúcich automobilov.

“Neustále apelujem na vodičov, aby si neskracovali cestu do mesta prejazdom po Slovanskej ceste, ale použili Obchodnú ulicu alebo ulicu Vysokoškolákov. Onedlho budú môcť využiť novú trasu, tak verím, že to pomôže v odľahčení dopravy na Slovanskej ceste, uviedla poslankyňa Iveta Martinková.

Zmena bude zrealizovaná v jarných mesiacoch tohto roku.

Vo fotogalérii nájdete zábery z  aktuálneho monitoringu cesty.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu