V Žilinskom kraji sa u lekára objednáte aj cez internet, portál zatiaľ testovalo 17 ambulancií


Foto: V Žilinskom kraji sa u lekára objednáte aj cez internet, portál zatiaľ testovalo 17 ambulancií
Galéria: 3 fotky

Žilinská župa prichádza s jedinečným bezplatným portálom www.objednatvysetrenie.sk, prostredníctvom ktorého sa pacienti môžu rýchlo a jednoducho objednať u svojho lekára. „Ako samosprávny kraj máme vo svojej kompetencii aj oblasť zdravotníctva a darí sa nám úspešne modernizovať a obnovovať nielen naše nemocnice a polikliniku, ktoré máme v pôsobnosti, ale zároveň postupne zvyšovať dostupnosť a transparentnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti v celom Žilinskom kraji. A vďaka novému systému objednávania pacientov v tomto trende pokračujeme. Lekár môže cez portál lepšie manažovať objednávanie svojich pacientov a pacienti nemusia zbytočne čakať v čakárni. Tým zároveň zamedzíme vyberaniu nezákonných poplatkov,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Ako ďalej informoval, výhodou systému je tiež skutočnosť, že bol vytváraný priamo s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Je tak flexibilný a ľahko ovládateľný. „Na základe požiadaviek, podnetov a skúseností lekárov sme portál prispôsobili podľa nárokov rôznych odborností a systému práce konkrétnych ambulancií. Je tak šitý na mieru a funguje pre pacienta i lekára s nulovými nákladmi,“ doplnil žilinský župan.



Župa s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti komunikuje elektronicky aj v súvislosti so získavaním informácií o ordinačných hodinách i kontaktných údajov a aj túto databázu údajov nájdu pacienti na webstránke www.objednatvysetrenie.sk. „Aktuálne informácie, moderná technológia, dizajn a jednoduchý a bezplatný prístup predstavujú náš vlastný, unikátny systém objednávania. Funguje i na tablete či mobile, čiže pacient si môže vyšetrenie objednať pohodlne z domu alebo z akéhokoľvek miesta prostredníctvom internetu,“ priblížil ďalšiu výhodu systému J. Blanár.


Riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Anna Majbíková zase zdôraznila ciele projektu do budúcnosti. „Keďže systém je náš, budeme ho naďalej rozvíjať na základe požiadaviek lekárov a pacientov. Chceme tiež umožniť, aby mohol všeobecný lekár objednať pacienta zo svojho počítača priamo k špecialistovi, vďaka čomu nielen že uľahčíme proces objednávania a poskytneme špecialistovi relevantné informácie o pacientovi, no zároveň bude v čakárni menej ľudí,“ konštatovala A. Majbíková.
Zatiaľ portál testovalo 17 ambulancií na Kysuciach, Hornom Považí, Orave, Turci a Liptove. Zapojiť sa však môžu rýchlo a ľahko i ďalší lekári. „Tí, ktorí už s nami komunikujú elektronicky, majú prihlasovacie údaje automaticky zhodné s tými, ktoré používajú. Stačí, aby si objednávací systém len nastavili a aktivovali. Ostatní nás môžu kedykoľvek kontaktovať a údaje im budú bezplatne vygenerované,“ dodala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK. Pre pacientov je objednávanie rovnako jednoduché. Na webstránke www.objednatvysetrenie.sk si vyhľadajú konkrétnu ambulanciu alebo svojho lekára s aktivovaným systémom objednávania, vyberú termín a prostredníctvom sms kódu, ktorý im bude v priebehu niekoľkých sekúnd zaslaný na mobilný telefón, potvrdia objednávku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK