Plánované operácie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline zatiaľ neprebiehajú


Foto: Plánované operácie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline zatiaľ neprebiehajú Foto: ilustračné

Ako uviedol prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko, počas súčasneho stavu personálu - po odchode časti zdravotných sestier - budú ošetrení všetci pacienti, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Denník Pluska zisťoval, ako to je v skutočnosti. Redaktori zavolali na príjmovú ambulanciu s potrebou objednania na akútny urologický operačný zákrok. „Zatiaľ neprijímame pacientov, skúste zavolať zajtra, či bude niečo nové. Momentálne sa nedá objednať, skúste martinskú nemocnicu,“ uviedla zdravotná sestra do telefónu.

V Martine kapacity sú, pacientov zo Žiliny nerozlišujú

Ako ďalej uvádza portál, martinská nemocnica si nevedie evidenciu pacientov zo Žiliny. „V prípade akútnej potreby môžeme vzhľadom na kapacity prijať troch dospelých pacientov na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny. Obdobnú dohodu máme s Neonatologickou klinikou, môžeme prijať novorodencov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine Katarína Kapustová.

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline sa pritom včera do zamestnania vrátilo 28 sestier, ktoré si osobne prevzali nové platové dekréty.

Sestry sa možno do nemocníc budú musieť vrátiť - cez úrad práce

Kuriózna situácia nastala v Prešove, zdravotným sestrám hrozí, že sa do nemocním budú musieť vrátiť. V opačnom prípade by im totiž hrozilo vyradenie z evidencie na úrade práce. „Novo zaevidovaní uchádzači o prácu majú 8 dní, aby skompletizovali údaje. Potom im budeme pomáhať hľadať zamestnanie. Nemocnica na úrad práce oznámila, že má 200 voľných pracovných miest na pozície zdravotných sestier. Šestnásť sestier sa v nej už prostredníctvom úradu zamestnalo, nie sú však medzi nimi také, ktoré podali výpovede. Každý prípad sa posudzuje individuálne, čiže sestra môže uviesť, že si chce hľadať prácu v inom odbore, ak na to má špecializáciu. Prípadne môže požiadať o rekvalifikáciu,“ uviedla hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu