Na Kysuciach pálili načierno lieh, colníci zadržali pálenicu priamo pri prevádzke


Foto: Na Kysuciach pálili načierno lieh, colníci zadržali pálenicu priamo pri prevádzke Foto: ilustračné - financnasprava.sk

V stredu 3. februára odhalili žilinskí colníci z Colného úradu (CÚ) Žilina nelegálnu pálenicu v obci Stará Bystrica na Kysuciach. AKo uviedla pre TASR hovorkyňa CÚ Žilina Božena Chríbiková, pri prehliadke bola akurát pálenica v prevádzke.

Obec Starú Bystricu žilinskí colníci v minulosti monitorovali viackrát pre podozrenie z nelegálnej činnosti. Tú odhalili v hospodárskej budove na záhrade priamo počas výroby, kedy mali osoby zúčastnené na pálení v miestnosti dva plastové sudy naplnené tekutinou. Colníci z približne 130 litrov prvýkrát vypáleného liehu odobrali vzorky a poslali ich na expertízu do laboratória, kde dôjde k presnej identifikácii tovaru. Držiteľ liehu bude musieť zároveň podľa slov Chríbikovej zaplatiť spotrebnú daň, ktorú Colný úrad v Žiline predbežne vyčíslil na 421 eur. Majiteľ zaradenia na výrobu liehu teraz čelí podozreniu zo spáchania trestného činu nepovolenej výroby liehu a neoprávneného prechovávania zariadenia na výrobu liehu.

Ako ďalej doplnila Chríbiková, ochrana zdravia obyvateľstva je jednou z úloh colníkov a práve odhalením načierno páleného liehu sa snažia zabrániť vážnym zdravotným problémom, ktoré by mohli nastať u ľudí po jeho konzumácii.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TASR