Radnica prehrala spor o milión eur, exekútor môže zablokovať mestské účty


Foto: Radnica prehrala spor o milión eur, exekútor môže zablokovať mestské účty Foto: zilina-gallery.sk
Ak by exekútor zablokoval mestské účty, môže finančnú situáciu radnice poriadne skomplikovať. Dlh je pritom dedičstvom ešte z čias primátorovania Jána Slotu. Navyše, tento spor nie je jediný a mesto môže prísť ešte o ďalšie milióny eur.

Stotisíce za investičné poradenstvo


Súdny spor sa týkal zmluvy mesta so spoločnosťou Mestský investorský útvar s.r.o., ktorá pre Žilinu zabezpečovala investičné poradenstvo. K podpisu mandátnej zmluvy došlo dňa 01.06.1995, kedy ju za mesto podpísal vtedajší primátor Ján Slota. Jeho nástupca Ivan Harman považoval zmluvu za nevýhodnú a z tohto dôvodu ju v roku 2009 vypovedal. “Pravdepodobne sme vtedy považovali tú zmluvu za nevýhodnú a pokiaľ viem, tak sme tieto investičné veci začali robiť vo vlastnej réžii,” uviedol bývalý primátor Ivan Harman pre televíziu TA3.

Televízia oslovila aj Jána Slotu, ten si nevie spomenúť, či zmluvu uzatvoril. “Neviem, či som uzatvoril alebo neuzatvoril. Viete čo, obráťte sa na niekoho iného, nie na mňa. Ja si nepamätám, lebo ja som tu bol 16 rokov primátor,” uviedol Slota na margo zmluve pre TA3.

Problém vznikol vypovedaním zmluvy, úroky tvoria viac ako 900%

Celý dlh vo výške približne jedného milióna eur vznikol z istiny 100 tisíc eur, úroky z omeškania za dobu sporu narástli na viac ako 9-násobok. Sumu v presnej výške 913 953,12 eur ako úroky z omeškania však mesto podľa slov hovorcu nemá za čo vyplatiť, keďže spoločnosť od roku 2009 po vypovedaní zmluvy nevykonala pre mesto Žilina nič. Mestu okrem tohto sporu hrozia aj ďalšie, pri niektorých požadované sumy dosahujú milióny eur aj vďaka 200%-ným úrokom.

Radnica čaká teraz na rozhodnutie mestských poslancov v zastupiteľstve, ktorí musia rozhodnúť, ako naložia s rozsudkom súdu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TA3