Sestry dnes pochodom cez mesto upozornili na odchod z nemocnice


Foto: Sestry dnes pochodom cez mesto upozornili na odchod z nemocnice
Jedným z cieľov dnešného protestného pochodu, ktorý sa konal smerom od nemocnice až na Mariánske námestie, bolo upozorniť na odchod 181 zdravotných sestier zo žilinskej nemocnice. Dôvodom pre tieto výpovede, ktoré boli podané 25. novembra minulého roka, je nespokojnosť s riešením požiadaviek zdravotných sestier. “Pochodom poukazujeme na to, že napriek veľkej snahe s nami nikto nerokoval, nekomunikoval. Tak odchádzame. Žiadna dohoda ani ponuka nie je a jednoducho, sestry si idú oddýchnuť,” uviedla pre TASR predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká.

Nemocnica sa môže dostať do problémov, niektoré oddelenia možno skončia

Ako dodala Kavecká, analýza sestier vo výpovediach ohľadom situácie od začiatku februára ukazuje, že nebudú zabezpečené inštrumentárky, oddelenie ARO bude kompletne nefunkčné a na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) nebudú pracovať špecializované sestry. “Jednoducho je nás málo. Chceme, aby do toho systému sestričky prichádzali a aby sa mal kto o pacientov starať. Keď odídeme, jednoducho sa nebude mať kto o ľudí starať a vláda to stále neakceptuje,” upresnila pre TASR jedna z účastníčok pochodu.

FNsP Žilina však podľa slov jej hovorkyne Viery Jurčiovej obavy o zdravotnú starostlivosť nemá. V dnešnom prehlásení uviedla, že zdravotná starostlivosť o pacientov je zabezpečená a tento stav sa nezmení ani od prvého dňa nasledujúceho mesiaca. “V prípade nutnosti je dohodnutá spolupráca s okolitými nemocnicami v Martine, Čadci, Dolnom Kubíne a v Považskej Bystrici. Žilinská nemocnica k dnešnému dňu eviduje 181 výpovedí sestier, z toho je 24 PN. Výpovede stiahlo 34 sestier a 20 sestier je nových,” uviedla Jurčiová.

Celá situácia okolo štrajku zdravotných sestier pritom trvá už od 25. novembra, kedy parlament schválil zákon upravujúci ich mzdy. Zákon pritom platí od začiatku nového roka aj napriek tomu, že ho dvakrát po sebe nepodpísal ani prezident Andrej Kiska. Zdravotníci protestujú najmä proti výške koeficientov, cez ktoré sa počíta mzda, a chýbajúce zohľadňovanie praxe. Minister zdravotníctva Viliam Čislák však tento zákon považuje za korektný a snahu sestier za protest proti zvyšovaniu miezd.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu