Dievčatá a ženy pozor na tohto muža! Premáva sa v trolejbusoch a obťažuje


Foto: Dievčatá a ženy pozor na tohto muža! Premáva sa v trolejbusoch a obťažuje Foto: čitateľka

Po dlhej dobe, kedy situácia mierne utíchla sa objavil ďalší muž, ktorý obťažuje ženy a dievčatá. Tento sa pohybuje po trolejbusových linkách na sídlisku Vlčince. Dve z našich čitateliek s ním už majú svoju skúsenosť. 

“Sedela som v trolejbuse úplne vpredu a prisadol si ku mne starší muž.  Najprv začal zvláštne hýbať s rukami vedľa tela. Postupne sa mi dotýkal stehna, tak som vstala, že si chcem presadnúť. V tom ma muž pritlačil na stenu trolejbusu a začal ma obchytkávať,” opisuje situáciu mladá slečna, ktorá študuje na Žilinskej univerzite.

K udalosti došlo včera, 21.januára 2016 o 19:10 na linke č.5 v smere od Matice Slovenskej na Cyrila a Metoda. Mladá slečna kričala o pomoc, no cestujúci celú situáciu ignorovali. Hneď ako vystúpila, zavolala na políciu, tam bola odkázaná na osobný príchod, aby mohli situáciu spísať. Po príchode na políciu však s oznámením nepochodila. “Najskôr mi povedali, že to riešiť nebudú, a potom chceli odo mňa jeho meno, alebo približnú adresu, ale ja som ho videla prvý krát v živote,” dodáva slečna.

Bezradná slečna má strach aj teraz a bojí sa sama cestovať mestskou hromadnou dopravou. Ako sama povedala, najhoršia bola pre ňu prvá noc, kedy nemohla zaspať. Pod neochotu pomôcť sa podpisuje aj tzv. Efekt prihliadajúceho (syndróm nezúčastneného diváka), ktorý vysvetľujú psychológovia tak, že čím viac ľudí je prítomných pri nebezpečnej alebo zlej situácii, tím nižšia je šanca, že jednotlivec zasiahne a pomôže obeti. Základnou úvahou je: “V okolí sú ostatní, ktorí určite pomôžu aj za nás”.

Ďalším nebezpečným z hľadiska pomoci je fenomén sociálnych experimentov, kedy sa človek môže stretnúť s fingovanou situáciou za účelom natočenia a zvýšenia popularity tzv. Youtuberov, ktorí sa živia natáčaním aj podobných videí a ich následným umiesťnovaním na YouTube. Osoba, ktorá bola už raz takto “testovaná”, má v budúcnosti pri podobných situáciach tendenciu nahliadať na ne ako na experimenty a žarty, čím sa znižuje pravdepodobnosť pomoci.

Nebuďme k sebe ľahostajní a keď nie sme dosť silní na to, aby sme pomohli, snažme sa pomoc vyhľadať, napríklad ohlásením na známom policajnom čísle 158. Zdieľajte túto správu a upozornite ľudí vo svojom okolí. Ak ste muža na fotografií spoznali, alebo ak ste tiež videli niekoho, kto sa snaží v linkách MHD obťažovať ľudí, napíšte nám na info@zilinak.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu