Premiéra Jasne, v pohode už 23.01.2016 v Mestskom divadle Žilina


Foto: Premiéra Jasne, v pohode už 23.01.2016 v Mestskom divadle Žilina
Galéria: 5 fotiek
V sobotu 23. januára uvedie Mestské divadlo Žilina, v rámci snahy poskytnúť tvorivý priestor mladým umelcom, autorskú inscenáciu mladej režisérky Sivie Vollmannovej Jasne, v pohode.

Inscenácia je tragikomickou výpoveďou mladých ľudí súčasnej rýchlej a zdanlivo povrchnej generácie. Generácie stratenej niekde medzi vysokou školou a tridsiatkou. S prácou a bez bytu alebo naopak. Napriek tomu, že sú oficiálne dospelí, pokračujú v študentskom živote spolubývajúcich. Ich slovník a životné postoje nevyberaným spôsobom prezrádzajú, že sú stále stratení. A to vo všetkom - vo vzťahoch, v láske, v práci, na internete. Aj keď možno nie je všetko v pohode (a už vôbec nie je nič jasné), táto štvorica je napriek všetkému stále zábavná a nerozlučná.

To, čo tematicky spája túto generáciu tridsiatnikov, je spolubývanie – sú to štyria spolubývajúci, lebo to je znakom súčasnej generácie mladých ľudí, ešte nemá na vlastné bývanie, ale už nebýva s rodičmi, čiže zdieľa priestor s nejakými spolubývajúcimi. A to čo by malo ostať intímne, je zrazu všetkých. V inscenácii sa objavujú ďalšie témy – téma zamestnania a problémov so zamestnaním, téma kariérneho rastu a postupu. Samozrejme,  téma lásky, pretože je to stále generácia, ktorá síce je cynická, vulgárna, expresívna a ironická, ale niekde v kútiku duše stále verí na tú životnú, osudovú lásku. Ako uviedla autorka textu a režisérka Silvia Vollmannová: „Sú to problémy, ktoré naša generácia rieši inak a po svojom a častokrát sa javí, že zle. Tvári sa priebojne, ale priebojná nie je, akoby čaká, čo príde – ako sa hovorí, že prokrastinuje. Ale keďže každý človek bol niekedy stratený, mohol by sa v tejto inscenácii nájsť. Pretože tam sú všetky postavy stratené.“

Silvia Vollmannová sa narodila v roku 1991 v Nitre. V roku  2015 ukončila Vysokú školu múzických umení v Bratislave, odbor bábkarská réžia a dramaturgia. Jej projekt Hola, Madrid! z roku 2013 zaujal divadelnú verejnosť a získal nomináciu na ceny Dosky v kategórii Objav sezóny. Vo svojej tvorbe sa dlhodobo zameriava na mladšie publikum. Tvorba pre deti: Klára a dvanásť mesiačikov (Bábkové divadlo Žilina), Pohádka na cucky (Divadlo na cucky, Olomouc ), Ako sa ťahá repka (Bábkové divadlo v Košiciach). Z inscenácii pre mladých dospelých sú to Chlap(c)i (Štúdio 12, Bratislava), Můj BF (Divadlo na cucky, Olomouc), absolventský projekt budbabkar.2015. Od roku 2015 externe spolupracuje pri tvorbe zábavno-vzdelávacích programov pre deti a mládež v RTVS.

Miesto: -
Dátum: 23.01.2016 - 19:00





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mestské divadlo Žilina