Revízor v MHD nemôže fyzicky brániť cestujúcemu vo vystúpení, aké má cestujúci ďalšie práva?


Foto: Revízor v MHD nemôže fyzicky brániť cestujúcemu vo vystúpení, aké má cestujúci ďalšie práva? Foto: ilustračné / ta3.com

Jazdiť načierno sa neoplatí, no niekedy nastanú situácie, kedy si človek jednoducho nevyberie a chtiac či nechtiac ide bez lístka. Chyby pri označovaní lístkov robia najviac deti a starší ľudia. Existujú prípady, kedy cestujúci vedome jazdia načierno, tým sa však venovať nebudeme. Chceme skôr poukázať na to, čo máte robiť, ak vás zastavil revízor bez lístka, alebo s nesprávne označeným cestovným lístkom a jeho správanie sa vám nepozdáva.

Niekoľko čitateľov nás upozornilo aj na fakt, že revízori často zablokujú označovače prirýchlo a vtedy si niektorí cestujúci nestihnú označiť lístok. Ak máte podobnú skúsenosť napíšte nám na info@zilinak.sk

Mnoho žilinčanov má skúsenosti s arogantnými revízormi, ktorí nadávajú cestujúcim, či dokonca im fyzicky bránia vystúpiť z vozidla. Agresivita a slovné útoky na cestujúcich sú len zlomok toho, čo môžete zažiť s revízorom. Často nám od vás chodia správy, kde popisujete svoje skúsenosti. Aká je pre revízorov motivácia na takéto správanie?

Kontrolóri navyše jazdia vždy viacerí a vzájomne si dosvedčia priebeh kontroly, takže sa môže stať, že nik okrem obete - cestujúceho si nebude pamätať prípadné nadávky, vyhrážky či ataky.

Všetky sťažnosti a skúsenosti môžete smerovať aj do nášho fóra http://www.zilinak.sk/forum/temy/38


Čo si k vám revízor vlastne môže dovoliť?

Väčšina cestujúcich nevie, čo si môže dovoliť revízor, a nepoznajú svoje práva. Revízor nie je verejný činiteľ, takže voči cestujúcemu nemá žiadne výnimočné oprávnenie, ktorým by mohol zasahovať do jeho základných ľudských práv zaručených ústavou.

Advokátka Andrea Cúgová uviedla pre tvnoviny.sk, že cestujúci bez platného cestovného lístka má zo zákona povinnosť preukázať revízorom svoju totožnosťKeď to odmietne urobiť a pokúsi sa napríklad vystúpiť, revízori nemajú zo zákona oprávnenie akokoľvek fyzicky mu v tom zabrániť.

V prípade, že cestujúci odmietne ukázať doklady alebo ich pri sebe nemá, kontrolóri musia privolať políciu. Polícia podľa zákona nemôže poskytnúť osobné údaje tretej osobe, lebo by sa dopustila trestného činu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Dopravný podnik si môže tieto údaje po tridsiatich dňoch vyžiadať súdnou cestou.

Keď dopravný podnik začne riešiť pokutu prostredníctvom advokátskych kancelárií na súde, niekoľkonásobne sa predraží. Pôvodná suma sa môže vyšplhať aj na stovky, alebo tisíce eur a takýto spor sa potom môže skončiť aj exekúciou.

Je preto vhodnejšie doriešiť pokutu buď na mieste, alebo v prípade neviny sa dožadovať doriešenia priamo v dopravnom podniku. Rovnako môžete podať sťažnosť na priebeh kontroly a revízora.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu