Ako zatočiť s celulitídou? Nepôjde to zo dňa na deň, ale dá sa to!


Foto: Ako zatočiť s celulitídou? Nepôjde to zo dňa na deň, ale dá sa to!

Celulitída sa dotýka takmer každej ženy, či už štíhlej alebo plnoštíhlej. Napriek tomu je ideálom krásneho pozadia a nôh dokonale hladká pokožka. A aj preto nás ženy tento jav dokáže tak veľmi trápiť. O tom, ako viesť boj proti pomarančovej pokožke sme sa zhovárali s MUDr. Marikou Piršelovou zo žilinskej kliniky estetickej medicíny DermaPoint.

Ako celulitída vzniká? Čo je jej príčinou?

Celulitídu, v rôznych štádiách, má 80 až 90 % žien, medzi nimi aj vrcholové športovkyne a modelky.  Príčinu treba hľadať v ženských hormónoch - estrogénoch, ktoré spôsobujú zvyšovanie objemu cirkulujúcich tekutín a hromadenie tukov. Zväčšené tukové bunky potom zostávajú medzi vláknami spojivového tkaniva. U mužov sú estrogény zastúpené len v minimálnej miere, preto u nich celulitídu nenájdeme. Teda s výnimkou liečby estrogénmi a pri určitých hormonálnych ochoreniach.

Môžeme niečo urobiť pre prevenciu jej vzniku? Napríklad dodržiavať určitý stravovací režim?

K vzniku celulitídy určite prispieva celkovo zlá životospráva. Najmä nevyvážená strava, málo pohybu,  nedostatočný pitný režim. Zároveň je dôležité vyvarovať akýchkoľvek estrogénov navyše. K rozvoju celulitídy prispieva aj užívanie hormonálnej antikoncepcie. Základom prevencie je zdravá strava bohatá na vitamíny, dostatočný príjem tekutín a pravidelný pohyb. Aj boj s už existujúcou celulitídou je možné vyhrať, dôležité je však mať pevnú vôľu a byť pripravený na to, že výsledky sa nedostavia zo dňa na deň, ani z týždňa na týždeň.



Pomáha cvičenie?

Určite áno.  Ak je celulitída spojená s prírastkom na hmotnosti, musí sa najprv korigovať váha. U štíhlych žien je celulitída prejavom nedostatočného pohybu. Treba sa však vyvarovať cvikom, pri ktorých sa cvičí na „objem“, pretože vtedy sa môže celulitída ešte viac zviditeľniť.

A čo masáže a krémy? Akú úlohu hrajú pri odstraňovaní celulitídy?

Lymfodrenáže a lymfomasáže majú vynikajúce výsledky.  Pri masáži dochádza ku zvýšeniu prekrvenia tkanív a k lepšiemu odtoku lymfy a zadržiavaných tekutín. Metódy treba kombinovať a venovať sa im pravidelne. Je potrebné si tiež uvedomiť, že športová aktivita a životospráva by sa mali stať nielen chvíľkovou záležitosťou, ale trvalým životným štýlom. Existujú aj účinné proticelulitídové krémy, ktoré obsahujú látky ako aminoflín , deriváty kofeínu, či výťažky rôznych rastlín. Krémy sú však len doplnkom pri riešení tohto problému, nie riešením. Zlepšujú prekrvenie kože. Pri ich aplikácii je vhodné používať špeciálne masážne disky a rukavice, ktoré pôsobia efektívnejšie ako obyčajná masáž rukami.

Je možné urýchliť boj s celulitídou prístrojmi a medicínskymi technikami?

Existujú klinické štúdie, ktoré potvrdzujú vysokú efektívnosť neinvazívnej metódy mechanickej lymfomasáže LPG Endermologie®. U nás na klinike máme najnovší prístroj tohto typu. Pred zahájením každej liečby vykonáme odborné vyšetrenie a nastavíme liečebný program na mieru klienta. Princípom liečby je narušenie celulitického tkaniva, oddelenie tukových častíc, následná lymfodrenáž a stimulácia regeneračných procesov. Každé jedno ošetrenie pomáha zharmonizovať podkožné spojivové tkanivo, zlepšiť krvnú a lymfatickú cirkuláciu, a tým odstraňuje prebytočný tuk i škodliviny. Pokožka ostáva hladšia a pružnejšia. Prichádza aj k stimulácii svalovej hmoty. Efekt je viditeľný po 6 až 8 ošetreniach. Jedno ošetrenie trvá približne 35 minút . Viac informácií o tejto metóde nájdete na stránkach kliniky DermaPoint. Účinky tejto liečby sú zväčša dlhodobé, no samozrejme, je potrebné dodržiavať už spomínanú zdravú životosprávu a športovať.

Moja známa ma presviedčala, že na celulitídu existujú aj lieky, ktoré môže predpísať všeobecný lekár. Je to pravda?


Toto tvrdenie treba uviesť na správnu mieru. Výraz  celulitída pochádza z latinského slova cellulitis, čo znamená zápal buniek. Pri pomarančovej koži, ako sa bežne označuje „hrbolčeková“ kôra, však nejde o zápal v pravom slova zmysle, ale o dystrofické zmeny podkožného tkaniva, ktoré sa navonok  prejavia ako pomarančová koža. V Medzinárodnej klasifikácii chorôb je použitý výraz celulitída, pre infekciu kože  a príp aj podkožia spôsobenú baktériami.  Ochorenie sprevádza aj zápal regionálnych lymfatických uzlín, horúčka a zimnica. Vtedy sa predpisujú antibiotiká, ale tie riešia len daný bakteriálny zápal, určite nie „pomarančovú kožu“.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: rozhovor Dagmar Bleyová