Žiaci na školách budú mať možno prázdniny, učitelia vyhlásili štrajkovú pohotovosť!


Foto: Žiaci na školách budú mať možno prázdniny, učitelia vyhlásili štrajkovú pohotovosť! Foto: ilustračné / zilina-gallery.sk

Portál topky.sk dnes informoval vo svojom článku o tom, že iniciatíva slovenských učiteľov vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Dôvodom má byť to, že minister školstva Juraj Draxler uznal opodstatnenosť požiadaviek Slovenskej komory učiteľov, ale on ani vláda neurobili žiadne konkrétne kroky k ich splneniu.

Učitelia budú čakať do 25. januára. Ak vláda nenavrhne konkrétne legislatívne opatrenia, 25. januára vstúpia učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti a následne prípadného štrajku vnímajú ako krajné, no zároveň nevyhnutné riešenie.

Iniciatíva slovenských učiteľov je neformálne združenie, ktoré vzniklo spojením lokálnych iniciatív učiteľov z Bratislavy, Banskej Bystrice, Levíc, Nitry, Považskej Bystrice, Trnavy, Trenčína a Žiliny. Stáva sa otvorenou platformou pre všetkých pracovníkov školstva.

Vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: topky.sk