Na sídlisku Vlčince vznikne nová komunitná záhrada. Pribudnú lavičky, chodníky a internet


Foto: Na sídlisku Vlčince vznikne nová komunitná záhrada. Pribudnú lavičky, chodníky a internet

Nová komunitná záhrada vznikne na zanedbanom pozemku vo vnútrobloku Fatranskej ulice na sídlisku Vlčince. Mesto Žilina si tento pozemok prenajalo za symbolické 1 € od Spojenej školy internátnej. V roku 2016 sa v uvedenej oddychovej zóne plánujú osadiť lavičky a smetné koše, obnoviť chodníky a sprístupniť bezplatný internet.

Komunitné záhrady ponúkajú ľuďom nové možnosti využitia verejných priestranstiev. Nielenže podporujú záujem ľudí o svoju štvrť a mesto, ale tiež vplývajú na dobré susedské vzťahy. Prinášajú do miest a na sídliská upravenú zeleň, bezpečné miesta na hranie pre deti a miesta na trávenie voľných chvíľ s kamarátmi a susedmi. Ďalšia komunitná záhrada vznikne na zanedbanom pozemku vo vnútrobloku Fatranskej ulice. Pozemok patrí Spojenej škole internátnej a v minulosti slúžil ako školský dvor.


V mesiaci december sa začala postupná úprava priestoru orezaním drevín. V budúcom roku pribudnú smetné koše a lavičky. Postupnou obnovou prejdú aj komunikácie a občania sa budú môcť tešiť aj na bezplatný internet. O priestor sa spoločne budú starať dobrovoľníci, stredná škola a mesto Žilina.

V meste Žilina je vybudovaných už niekoľko komunitných záhrad: komunitná záhrada ZŠ Jarná, na uliciach Piešťanská, Čajakova, Lichardova, Bajzova. Rozvoj komunitných záhrad podporuje od roku 2011 mesto Žilina v spolupráci s Nadačným fondom Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu