Žilinský kraj získa 50 miliónov eur. Pozrite sa, kam peniaze pôjdu


Foto: Žilinský kraj získa 50 miliónov eur. Pozrite sa, kam peniaze pôjdu

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár dnes podpísal zmluvu o poskytnutí úveru pre Žilinskú župu z Rozvojovej banky Rady Európy vo výške 49,5 miliónov eur.

„Finančné prostriedky, ktoré prostredníctvom úveru získame, využijeme najmä na zníženie modernizačného dlhu, ktorý ŽSK zdedil. Po desať miliónov eur investujeme do modernizácie a rekonštrukcie objektov v zdravotníctve a cestnej infraštruktúre. Zvyšných 29,5 miliónov eur bude pripravených pre refinancovanie projektov z eurofondov, ktoré nás čakajú v novom programovacom období. V tom končiacom sme dokázali preinvestovať projekty v hodnote 70 miliónov eur a v období do roku 2020 chceme v úspešnom čerpaní eurofondov pokračovať,“ informoval po podpísaní zmluvy žilinský župan.

Zdôraznil tiež, že stanovisko a odporúčanie k úveru vydalo aj Ministerstvo financií Slovenskej republiky a Rada Európy. Podľa slov viceguvernéra Rozvojovej banky Rady Európy Apolonia Ruiz-Ligera je spolupráca so Žilinským krajom najväčšou tohto charakteru na Slovensku.

„Podporujeme najmä programy, ktoré majú viditeľný sociálny dopad, a to sú v tomto prípade priame investície do dopravy, zdravotníctva a ďalších projektov. Spoluprácu so Žilinským krajom si veľmi ceníme,“ uviedol A. Ruiz-Ligero.


Desať miliónov eur, ktoré poputujú do oblasti zdravotníctva, využijú všetky nemocnice a poliklinika v pôsobnosti ŽSK. Kysucká nemocnica v Čadci zrekonštruuje hygienické zariadenia, čakárne, chodby a zároveň obnoví prístrojové vybavenie operačných sál. Súčasťou investície v Hornooravskej nemocnici v Trstenej je dokončenie Jednotky intenzívnej starostlivosti na internom oddelení a modernizácia gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. Na Orave pacienti uvítajú nové prístrojové vybavenie a zateplenie budovy Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne. Liptovskú nemocnicu v Liptovskom Mikuláši čaká rekonštrukcia druhého nadzemného podlažia a obnova sociálnych zariadení a čakární.

Pre všetky nemocnice boli zároveň vyčlenené finančné prostriedky pre vybudovanie urgentných príjmov vrátane prístrojového vybavenia. V Oravskej poliklinike v Námestove naďalej prebieha rozvoj zdravotníckej starostlivosti, v rámci ktorého sa uskutoční dostavba druhého poschodia pre vybudovanie nových ambulancií. Regióny Žilinskej župy čaká tiež obnova ciest II. a III. triedy vo výške desať miliónov eur.

V Hornom Považí vylepší ŽSK napríklad aj komunikáciu medzi časťou obce Kotešová - Buková a Veľké Rovné a most cez rieku Varínka v obci Varín. Kysucké okresy zase čaká obnova ciest medzi Rakovou a Korcháňom či Turzovkou a Semetešom. Región Liptova získa investície pre opravu mosta ponad rieku Belá v Liptovskom Hrádku a tiež rekonštrukciu vozovky medzi Lúčkami a Osádkou.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu