Do konca týždňa prebiehajú dve veľké policajné akcie!


Foto: Do konca týždňa prebiehajú dve veľké policajné akcie!

Počas nasledujúcich dní (od 8. do 11. decembra 2015) bude polícia na celom území Slovenskej republiky vykonávať preventívnu akciu zameranú na zvýšenie bezpečnosti nemotorových účastníkov cestnej premávky – chodcov.

Od začiatku roka do 7. decembra 2015 polícia eviduje 12 564 dopravných nehôd, čo je viac o 162 ako za rovnaké obdobie minulého roku. Za uplynulý týždeň (od 30. novembra do 6. decembra) polícia eviduje na celom území Slovenskej republiky 283 dopravných nehôd, čo je o 6 viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Za 11 mesiacov roku 2015 bolo na slovenských cestách usmrtených 241 nemotorových účastníkov cestnej premávky, čo je o 2 viac ako za rovnaké obdobie minulého roku.

Cieľom preventívnej akcie bude upozorniť nemotorových účastníkov cestnej premávky na dodržiavanie povinnosti nosiť reflexné prvky.


Osobitné ustanovenia o chodcoch § 52 (3)
Chodci smú ísť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba, ak tým najmä za zníženej viditeľnosti alebo za zvýšenej premávky neohrozia alebo neobmedzia cestnú premávku; to neplatí pre osoby, ktoré sa pohybujú po krajnici alebo po okraji vozovky na lyžiach, korčuliach alebo na obdobnom športovom vybavení, ktoré sa môžu pohybovať len v rade za sebou. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Okrem informovania nemotorových účastníkov cestnej premávky na dodržiavanie ich povinností, policajti rozdajú chodcom reflexné prvky.

Okrem spomínanej preventívnej akcie, polícia vyhlasuje do konca týždňa t.j. 13. decembra 2015 aj dopravno-bezpečnostnú akciu, ktorá bude zameraná na drogy a alkohol.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu