Strašidelný hrad na Solinkách dnes slávnostne otvorili, takto vyzerá po rekonštrukcii


Foto: Strašidelný hrad na Solinkách dnes slávnostne otvorili, takto vyzerá po rekonštrukcii
Galéria: 4 fotky

Desaťročia rozostavaná a pre okolie nebezpečná stavba sídliska Solinky prezývaná „Strašidelný hrad“ je od dnešného dňa minulosťou. Po náročných rokovaniach sa zo „Strašidelného hradu“ stalo obchodné centrum, ktoré doplnilo občiansku vybavenosť sídliska. Po rokovaniach s primátorom informoval už v septembri 2014 vtedajší vlastník stavby – spoločnosť DREVONA NP, s.r.o., že intenzívne rokuje s najvážnejším záujemcom – spoločnosťou BILLA s.r.o. o prenájom obchodných priestorov, ktoré vzniknú po dostavbe stavby uprostred sídliska Solinky.

Tak sa aj stalo a dnes 2. decembra spoločnosť BILLA s.r.o. otvorila svoju ďalšiu prevádzku v Žiline. Súčasťou rekonštrukcie bolo aj vybudovanie nových parkovacích miest v blízkosti obchodného domu, ktoré budú po ukončení otváracích hodín slúžiť aj pre potreby obyvateľov. Obchodné centrum Solinky – Žilina vzniklo v 4-podlažnej budove. Na prízemí sa nachádza predajňa BILLA, na prvom poschodí bude údajne výstavná predajňa DREVONA, druhé poschodie bude využité na ďalšie komerčné účely (prenájom) a časť strechy by mala slúžiť ako terasa kaviarne. S výstavbou obchodného centra začala Jednota v roku 1990.

Stavba mala byť ukončená o tri roky neskôr. Potom stavba pripadla mestu, ktoré ho za primátora Jána Slotu predalo žilinskej firme Uniflex. Vtedajší primátor Žiliny bez vedomia zastupiteľstva sa týmto majetkom mesta zaručil podnikateľovi za 50-miliónový úver od banky (asi 1,66 mil. eur). Ten však úver nesplatil a budovu nedostaval. Banka pohľadávku predala, a tá menila majiteľov. Budova postupne schátrala a uprostred sídliska pôsobila desiatky rokov odstrašujúco. Stalo sa tam niekoľko úrazov, jeden chlapec tam prišiel o život.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu