V Žilinskej nemocnici dnes podalo 200 zdravotných sestier výpovede


Foto: V Žilinskej nemocnici dnes podalo 200 zdravotných sestier výpovede

Krokom tak reagujú na dnes schválenú novelu zákona, ktorá má riešiť rovnaké odmeňovanie zdravotníkov. 200 výpovedí nie je konečné číslo, sestry ich podali na znak protestu.
“Na znak toho, že táto vláda s nami tri roky hrala nejaké hry, ktoré končia týmto paškvilom,“ uviedla k situácii prezidentka Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová. Zároveň dodala, že ide o spôsob vyvinutia nátralku na zodpovedných, ktorí majú začať riešiť problémy serióznym spôsobom.

Výpovede by mohli ohroziť nemocnicu

“Dnes začala Žilina, ráno sme podali cez 200 výpovedí sestier a pôrodných asistentiek, pretože už nechceli čakať,“ uviedla pre SITA Monika Kavecká z OZ SaPA. Takýto počet výpovedí podľa jej názoru môže znamenať aj zánik nemocnice, sestry sú však v prípade dohody s ministrom a vládou ochotné výpovede stiahnuť. K podobnému kroku sú odhodlané aj zdravotné sestry v Prešove, Košiciach, Trnave.

Schálená novela vstúpi do platnosti už od 1. januára 2016, predložil ju samotný minister zdravotníctva Slovenskej republiky Viliam Čislák. Ako dodal, novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti má zabezpečiť rovnaké odmeňovanie všetkých zdravotníckych pracovníkov. V zákone bude regulovaných 80% mzdy, priestor preto ostane aj na kolektívne vyjednávanie.

Ministerstvo financií vyčlenilo pre rezort zdravotníctva 55 mil. eur, čo po prepočte vychádza približne na 16% zvýšenie platov. V prípade zamestnancov štátnych zdravotníckych zariadení však bude nárast nižší, nakoľko doteraz mali vyššie platy. Naopak sestry v nemocniciach zriadených vyššími územnými celkami si môžu podľa slov ministra prilepšiť aj o stovky eur.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SITA