Nové investície v Žilinskom kraji, peniaze dostane aj Makovického dom


Foto: Nové investície v Žilinskom kraji, peniaze dostane aj Makovického dom
Na novembrovom 13. zasadnutí Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja schválili poslanci pre tento rok poslednú, a to už štvrtú úpravu rozpočtu. V oblasti zdravotníctva, dopravy, kultúry, vzdelávania a sociálneho zabezpečenia tak opäť pribudnú regiónom Kysuce, Turiec, Liptov, Orava a Horné Považie nové investície. „Zariadenia v našej zriaďovateľskej pôsobnosti môžu aj vďaka dnešnej schválenej zmene rozpočtu pokračovať v ďalších rekonštrukciách či nákupoch moderných zariadení. Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši sa podarilo obstarať potrebné zdravotnícke prístroje za nižšie ceny, ako predpokladala, a preto bolo potrebné odsúhlasiť presun ušetrených finančných prostriedkov. Viac ako 22-tisíc eur bude vďaka výhodnému obstarávaniu použitých na nákup jedenástich špeciálnych monitorov vitálnych funkcií,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Podľa jeho slov sú monitory vybavené centrálnou monitorovacou jednotkou a súčasťou investície bude následne i nákup alarmu merania teplôt mrazničiek na plazmu. Ako ďalej informovala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Anna Majbíková, rovnako Kysucká nemocnica v Čadci získa vďaka úprave rozpočtu finančné prostriedky pre novú prístrojovú techniku. V rámci momentálne prebiehajúcej modernizácie chirurgických operačných sál je na nákup prístrojov vyčlenená prvá investícia vo výške 30-tisíc eur.

Peniaze pre Makovického dom, nákup knižiek a umeleckých diel

V regióne Orava sa zmeny rozpočtu dotkli aj Centra sociálnych služieb Orava v Tvrdošíne. Rekonštrukcia hygienických zariadení si vyžiada 15-tisíc eur, vďaka ktorým bude zariadenie poskytovať klientom služby v kvalitnejšom a pohodlnejšom prostredí. Stavebné úpravy zrealizuje tiež Krajské kultúrne stredisko v Žiline. Podľa slov vedúcej oddelenia kultúry ŽSK Moniky Hriníkovej bolo schválenie prostriedkov vo výške 40-tisíc eur potrebné pre rekonštrukciu elektrických rozvodov v budove národnej kultúrnej pamiatky Makovického domu v Žiline. „Pre oblasť kultúry sme v poslednej úprave rozpočtu vyčlenili aj 2 500 eur pre Turčiansku knižnicu v Martine na nákup knižničného fondu. Rovnako Turčianska galéria v Martine dostane 3-tisíc eur pre zakúpenie nových umeleckých diel, ktoré obohatia jej cenné zbierky,“ uzavrela M. Hriníková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK