Svetový deň pamiatky na obete dopravných nehôd 15.11.2015


Foto: Svetový deň pamiatky na obete dopravných nehôd 15.11.2015 Foto: http://www.minv.sk - ilustračné

Tretia novembrová nedeľa je vyhlásená Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) za deň, kedy si pripomíname obete dopravných nehôd, tento rok je to 15. novembra. Tento deň je aj varovaním pred celosvetovým problémom a poskytuje príležitosť na upozornenie verejnosti na zvýšenie bezpečnosti na cestách. „Preputujeme celé hodiny a dni, počas života to môžeme počítať v rokoch. Mobilita dnešného sveta nám ponúka cestovanie ako životný štýl. Radi cestujeme, objavujeme, spoznávame, ideme do cieľa. Sú však momenty, kedy sa nám cieľ prudko zmení. Namiesto toho nášho sa nám do cesty postaví úplne nový cieľ: vôľa prežiť, či dokonca túžba ostať aspoň v spomienkach, pokiaľ nám nebolo dopriate prežiť,“ povedal Pavol Šajgalík, duchovný ministerstva vnútra. Táto pietna spomienka je aj u nás už niekoľkoročnou tradíciou, a pri tejto príležitosti sa pietne spomienky konajú po celom Slovensku v katolíckych aj evanjelických kostoloch.

     Celoslovenská pietna spomienka za obete dopravných nehôd sa 15. novembra začne  v Žilinskom kraji o 9.00 hod. v evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši.
     V rámci Trenčianskeho kraja sa bude konať v Považskej Bystrici v katolíckom kostole na sídlisku Rozkvet o 8.00 hod. 
     Evanjelický chrám Boží v Senici o 10.00 hod. uvíta spomínajúcich za Trnavský kraj.
     V Nitrianskom kraji v katolíckom kostole Sv. Michala archanjela o 10.00 hod.
     V Prešovskom kraji bude omša v Bardejove v evanjelickom kostole na ul. Dlhý rad o 17.00 hod.
     O 18.00 hod. bude v Bratislave v Katedrále Sv. Šebastiána na Peknej ceste a následne bude pietna spomienka sprevádzaná piesňami speváckeho zboru CANTUS.


     Cieľom je nielen uctiť si pamiatku obetí dopravných nehôd, ale aj preventívnou formou upozorniť všetkých účastníkov cestnej premávky na tragické následky porušenia zákona na cestnej komunikácii. Doposiaľ sa rodiny a blízki pozostalí rozlúčili s 223 obeťami dopravných nehôd. Mnohí na znak úcty postavili na miestach nehody pamätníky a kríže. Tie sú však aj varovaním pre ostatných účastníkov cestnej premávky, pretože nám pripomínajú, aká je tenká hranica medzi životom a smrťou. Je to akoby výkričník pre ostatných vodičov, aby sa zamysleli nad svojím konaním. Každý takýto kríž nám všetkým pripomína tragickú udalosť, pri ktorej vyhasol ľudský život a v mnohých prípadoch celkom zbytočne. Bolo to 16 cyklistov, 58 chodcov, 26 motocyklistov a 123 vodičov a ich spolujazdcov. Zdanlivo čísla zo štatistík, a pritom sú to ľudské životy, ktoré možno mohli byť ešte medzi nami. Hovorievame o tom tak často, že už tomu nepripisujeme ani veľkú hodnotu: mobilita okrem svojich pozitív prináša žiaľ  i svoju daň.
     Ďalšími, na ktorých netreba zabúdať a ktorých prácu si treba vážiť sú tí, ktorí na mieste dopravnej nehody poskytujú profesionálnu pomoc, tí, pred očami ktorých sa odvíjajú ľudské príbehy v niekoľkých minútach: záchranári, hasiči, policajti.

     Tento deň má byť nielen spomienkou na obete, ale hlavne ponaučením pre nás všetkých, ktorí sme účastníkmi cestnej premávky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KRPZ