Let balónom ako skvelý dobrodružný zážitok kedykoľvek počas roka. Pozrite si ako to celé prebieha


Foto: Let balónom ako skvelý dobrodružný zážitok kedykoľvek počas roka. Pozrite si ako to celé prebieha
Galéria: 35 fotiek

Let balónom je bezpečný a dobrodružný zážitok pre každého, pri ktorom sa dostanete až do výšky 2500 metrov. Rozhodli sme sa to vyskúšať. V Žiline je možné zažiť tento nezabudnuteľný let a skvelú atmosféru so spoločnosťou Balonom.sk, ktorú vedie Matej Hruštinec. Po dohode na termíne a mieste odletu sme sa stretli so skvelým a skúseným tímom ľudí. Títo ľudia sa vždy snažia starať počas celého letu o bezpečnosť a komfort celej posádky. Navyše s nimi nestratíte úsmev na tvári, pretože majú rôzne vtipné príhody a zážitky. 

Našim miestom odletu bola Konská pri Žiline (Rajecké Teplice). Po príchode na miesto a zoznámení sa začalo so stavbou balóna. Celý priebeh nafukovania a prípravy je zaujímavý zážitok, na ktorom sa je možné dokonca podieľať. Príprava trvala asi 30 minút, pričom za tento čas sa na mieste zišlo množstvo zvedavcov, ktorí si všetko fotografovali a natáčali. Po dôkladnej kontrole, nafúknutí a zohriatí balóna bolo všetko pripravené na let. Nastúpili sme do koša a o pár minút sme boli vo výške asi 500 metrov. Krásne slnečné počasie nám umožnilo vychutnať si pohľad nielen na Rajecké Teplice, ale postupne, ako sme stúpali vyššie a vyššie, videli sme celú Žilinu. Neskôr sa ukázali aj neďaleké mestá ako Bytča a Kysucké Nové Mesto.

Skúsený pilot Tomáš ochotne zodpovedal na všetky naše otázky a počas letu nás vždy priebežne informoval. Nechýbali ani jeho veselé príhody. Dĺžka letu bola približne 55 minút a pre zaujímavosť, náš balón mal celkovú nosnosť až 1940 kg. Z tohto čísla vážil kôš 210 kg a palivo 300 kg. Čas nám ubehol naozaj rýchlo a my sme sa zrazu ocitli nad Bytčou, kde nás čakalo pristátie. Niektorí členovia posádky mali trochu strach, ale Tomáš nás ubezpečil, že pristátie je príjemný manéver s mäkkým dosadnutím do trávy a nemusíme sa ničoho báť.

Po pristátí k nám dorazila zvyšná časť ľudí z tímu Balonom.sk, ktorí nám celý čas boli v pätách na doprovodnom vozidle. Títo chlapi hneď po našom pristátí začali s balením balóna. Aj táto časť bola veľmi zaujímavá, pretože balón trebalo najskôr stiahnuť na zem, postupne vytlačiť z neho vzduch a potom ho zbaliť do vaku.

Počas tejto činnosti sa nám venoval náš pilot Tomáš, s ktorým sme absolvovali krst vzduchoplavcov. Ide o jednu z tradícií balónového lietania, ktorá hovorí, že každý kto letí balónom prvý krát a vráti sa šťastne na zem, ako by sa znovu narodil a preto musí byť aj pokrstený. Každý z posádky tak získal aj svoje nové vzduchoplavecké meno a tiež aj krstný list na pamiatku.



Nesmie chýbať ani prípitok so šampanským a rozlúčka s tímom. Po tomto všetkom nasleduje preprava na miesto štartu, prípadne na iné dohodnuté miesto.

“Lietame po celom území Slovenska, ale keďže sídlime v Žiline, prevažná časť letov je v našom okolí. Obľúbenými miestami sú napríklad Rajecká dolina, Turiec, Kysuce, Orava, Liptov a hlavne Žilina a Bytča. Radi však za Vami prídeme kamkoľvek na území Slovenska,” hovorí Matej Hruštinec.

Balón môže bezpečne letieť len za priaznivých poveternostných podmienok a to pri rýchlosti vetra v mieste štartu do 4 m/s, bez dažďa, rizika búrky, bez hmly a bez prudkých nárazov vetra. Lietať je možné aj počas zimy. Ako povedal sám pilot Tomáš, pohľad na zimnú scenériu je neopísateľný a on sám má najradšej práve tieto lety. Ceny letov sú uvedené na stránke http://www.balonom.sk/cennik/

Teplovzdušný balón je zaradený medzi najbezpečnejšie dopravné prostriedky z pomedzi všetkých lietadiel. Pri dodržiavaní meteorologických pravidiel a udržiavania balóna v dobrom technickom stave, zabezpečujú let na maximálnej bezpečnostnej úrovni.

Viac informácií získate na stránke: http://www.balonom.sk/, alebo telefonicky na čísle 0944 200 396.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu