Bilancia knižníc v správe ŽSK od začiatku roka - 1 500 000 vypožičaných kníh


Foto: Bilancia knižníc v správe ŽSK od začiatku roka - 1 500 000 vypožičaných kníh
Galéria: 4 fotky
Žilinský samosprávny kraj prináša obyvateľom Žilinskej župy možnosť získať prístup k takmer 800-tisíc dokumentom v piatich regionálnych knižniciach a ich trinástich pobočkách v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinskej župy. Krajská knižnica v Žiline, Turčianska knižnica v Martine, Liptovská knižnica Gašpara Fejérpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši, Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne a Kysucká knižnica v Čadci zaevidovali v roku 2015 spolu už viac ako 28-tisíc čitateľov, ktorí si od začiatku roku 2015 vypožičali 1,5 milióna kníh a iných dokumentov. „Detských čitateľov máme už 9-tisíc, takmer 15-tisíc zaregistrovaných sú študenti a dospelí a 4-tisíc je seniorov a zdravotne ťažko postihnutých ľudí. Každoročne nám pribúdajú noví členovia, čo nás veľmi teší, a preto sa snažíme v rámci našich možností podporovať rozširovanie knižničného fondu tak, aby bol pre čitateľa stále zaujímavý,“ uviedla vedúca oddelenia kultúry ŽSK Monika Hriníková. Podľa jej slov má najviac dokumentov v databáze Krajská knižnica v Žiline, ktorá koordinuje a poradensky usmerňuje ostatné regionálne knižnice v kraji. Čitatelia si tu počas roka vyzdvihli už viac ako 500-tisíc kníh. Úspech má aj Turčianska knižnica, ktorá svojim členom poskytla 320-tisíc dokumentov. Okolo 200-tisíc kníh ročne požičajú aj ostatné regionálne knižnice v Liptove, Orave a Kysuciach.

Knižnice plnia najrôznejšie funkcie, biblioboxy pomáhajú vrátiť knihy aj mimo otváraciu dobu

„V dnešnej dobe knižnice už nie sú len miestom pre požičiavanie kníh, ale plnia mnoho ďalších úloh. Organizujú rôznorodé podujatia, vťahujú obyvateľov do verejnej komunity a poskytujú im široké spektrum informácií, vzdelávania a samozrejme, kultúry a sociálneho cítenia. V našom kraji nám záleží na rozvoji tejto oblasti a v tomto roku sme knižniciam prerozdelili do ich rozpočtov viac ako 1,3 milióna eur,“ priblížil predseda ŽSK Juraj Blanár. Zároveň doplnil, že knižnice v pôsobnosti Žilinskej župy získavajú financie aj z vlastnej činnosti a rovnako prostredníctvom grantov a dotácií. Spoločne tak hospodária s celkovou sumou 1,5 mil. eur, ktoré využívajú na nákup nových kníh a dokumentov, organizáciu stoviek podujatí a rekonštrukciu budov a ich okolia. Knižnice v minulosti zaviedli aj novú službu v podobe biblioboxov, ktorá im slúžia pre pohodlnejšie vrátenie kníh. „V prípade že čitatelia nestíhajú vrátiť knihy v rámci otváracích hodín knižnice, jednoducho vhodia dokumenty do biblioboxu. Predchádzajú tak upomienkam a zároveň môže knižnica ponúknuť knihy čo najskôr aj ďalším záujemcom,“ uviedla M. Hriníková.

V rámci tohtoročných podujatí Krajskej knižnice v Žiline sa najbližšie môžu čitatelia a priaznivci tešiť na prednášku s názvom Paríž, ktorá sa uskutoční pri príležitosti Mesiaca frankofónie v sobotu 28. novembra o 10.30 h. v spojení s prezentáciou kníh o Paríži a Francúzsku. V priestoroch Turčianskej knižnice v Martine začnú 25. novembra o 15.00 h. prvé vianočné prípravy a počas tvorivej dielne pre dospelých Dekoračná guľa si budú môcť účastníci vytvoriť originálnu vianočnú ozdobu. „Do konca novembra odporúčam navštíviť určite aj knižnicu v Liptovskom Mikuláši, kde prebieha celý mesiac Knižničný jarmok s antikvárnym predajom kníh. Pre menších milovníkov kníh je v Dolnom Kubíne pripravená 7. decembra prezentácia novej rozprávkovej knihy Petra Hubu – Kvet šťastia a autorské stretnutie s Jozefom Banášom pre tých starších ponúkne 15. decembra Kysucká knižnica v Čadci,“ informovala vedúca oddelenia kultúry ŽSK.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK