Talentovaní stredoškoláci s mimoriadnymi výsledkami v Žilinskom kraji dostanú spolu 25-tisíc eur


Foto: Talentovaní stredoškoláci s mimoriadnymi výsledkami v Žilinskom kraji dostanú spolu 25-tisíc eur
Galéria: 5 fotiek
Žilina 9. november 2015 – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky prerozdelilo finančné prostriedky školám za mimoriadne výsledky ich žiakov v školskom roku 2014/2015. Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja dostanú spolu 25-tisíc eur. „Naše školy sa pravidelne zúčastňujú nielen národných, ale aj medzinárodných súťaží, na ktorých študenti úspešne reprezentujú Žilinskú župu. Za minulý školský rok získalo 34 škôl hodnotenie ministerstva, ktoré im za súťaže a projekty pridelilo 125 bodov. Medzi žiakmi máme úspešných riešiteľov olympiád, účastníkov medzinárodnej robotickej súťaže v Číne, umeleckých súťaží či absolventov zahraničných odborných stáží v rámci programu Erasmus. Vysoko si cením túto mimoškolskú aktivitu študentov a učiteľov, ktorí sa celý rok kvalitne pripravujú, aby mohli v náročnej konkurencii získať čo najlepšie umiestnenie,“ zdôraznil predseda ŽSK Juraj Blanár.

Podľa slov riaditeľky odboru školstva ŽSK Dany Mažgútovej, v Žilinskom kraji bolo v minulom školskom roku najúspešnejšie Konzervatórium v Žiline. „Žilinskí konzervatoristi každoročne bodujú na celoslovenských súťažiach. Mimoriadne talentovaným žiakom je Martin Chudada, ktorý sa stal slovenským víťazom v hre na klavír a v rámci preberania predsedníctva v Rade Európskej únie Slovenskou republikou dostal tú česť a bude v júli budúceho roka reprezentovať Slovensko počas koncertného vystúpenia v Bruseli,“ uviedla D. Mažgútová. Nadaní hudobníci vybojovali v minulom školskom roku počas celoštátnych súťaží v hre na viole, violončele a kontrabase, akordeóne a cimbale, husliach a klavíri celkovo dve prvé miesta, jedno druhé a päť tretích, vďaka čomu škola získa 2 600 eur.

V regióne Oravy sa darilo Gymnáziu Antona Bernoláka v Námestove. Finančnú podporu vo výške 2 000 eur poskytne ministerstvo za úspech Samuela Sládeka a jeho bronzovú medailu z medzinárodného kola matematickej olympiády v Thajsku a druhé miesto Petra Syreka v celoštátnom kole olympiády v ruskom jazyku. „Žiaci Gymnázia v Liptovskom Hrádku sa zase zúčastnili medzinárodných majstrovstiev súťaže RoboCup 2015 v Číne, kde vytvorili tím so súťažiacimi z miest Shangai a Hong Kong a vyhrali druhé miesto,“ dodala Mažgútová s tým, že do liptovskej školy poputuje vďaka tomuto mimoriadnemu úspechu z ministerstva 1 800 eur. Rovnako po 1 000 eur získa Obchodná akadémia Dušana Metoda Janotu v Čadci a Spojená škola v Martine, ktoré sa zapojili do zahraničného programu Erasmus+.

Žilinský samosprávny kraj je zriaďovateľom 64 stredných škôl na území Žilinskej župy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK