Odsúdili bankomatovú mafiu, medzi vinníkmi sú viacerí zo Žiliny a okolia


Foto: Odsúdili bankomatovú mafiu, medzi vinníkmi sú viacerí zo Žiliny a okolia Foto: ilustračné - centrumnews.cz

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici uložil deviatim páchateľom krádeží vlámaním do bankomatov a čerpacej stanice na území Banskobystrického a Žilinského kraja nepodmienečné tresty odňatia slobody vo výške od troch do osem rokov. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Medzi odsúdenými boli šiesti páchatelia z okresu Žilina, ďalší z Rajca, Lúčok pri Ružomberku a z Oravy.

Celkovo štyri preukázané skutky

Skutky páchateľov boli posudzované ako spáchané v organizovanej skupine, dovedna žalovala obvinených prokurátorka Generálnej prokuratúry za sedem skutkov. Senát uznal ich vinu v štyroch prípadoch, tri sa nepodarilo preukázať. Skupina sa prevažne zameriavala na vlámania do objektov s bankomatmi, v jednom prípade sa vlámali do objektu čerpacej stanice Slovnaft v Terchovej.

Muži boli dobre organizovaní a pracovali sofistikovane. Pri lúpežiach používali podľa výpovede jedného zo svedkov “pracovné odevy”, tie po akcii zahodili. Okrem toho sa dorozumievali vysielačkami, využívali aj rušičky signálu či elektrické brúsky na otváranie dverí. Organizátormi závažnej trestnej činnosti boli dvaja muži - 34-ročný Juraj B. z Horného Hričova a 38-ročný Ján Š. zo Žiliny. Ostatní zo skupiny sa podieľali na hliadkovaní okolia objektu či otváraní.

Takmer všetci obžalovaní popreli vinu


Až na jedného obžalovaného popreli vinu všetci. Súd im však pripísal vlámanie do objektu v Pliešovciach, kde z bankomatu získali viac ako 60-tisíc eur. V Terchovej na čerpacej stanici získali zlodeji najmenej 7-tisíc eur, z miesta činu vzali aj cigarety a diaľničné známky s rôznou hodnotou. Celkovú škodu vyčíslil Slovnaft na 20-tisíc eur. V štádiu pokusu senát uznal organizovanej skupine vinu za zločin vlámania do bankomatov v Príbovciach pri Martine a v Jelšave.

V Príbovciach zlodeji nedokázali eliminovať signalizáciu a v Jelšave si všimli, že okolie bankomatu stráži polícia. V prípadoch prepadov v Čiernom Balogu, Lehote pod Vtáčnikom a v Šúrovciach obžalovaných oslobodil spod obžaloby, nakoľko senát neakceptoval dôkazy ako dostatočné. Na Horehroní sa podarilo zlodejom ukoristiť 30-tisíc eur a v Štúrovciach takmer 40-tisíc eur. V Lehote pod Vtáčnikom zlodeji poškodili objekt a spôsobili škodu vo výške takmer 3-tisíc eur, bankomat s obsahom 30-tisícov eur sa im však otvoriť nepodarilo.

Záznamy v registri trestov malo 8 z 9 páchateľov


Z 9 obžalovaných má čistý register trestov len jeden. Spolu za činy pokračovacieho zločinu krádeže, poškodzovania cudzej veci a ďalšie trestné činy súd uložil nepodmienečné tresty odňatia slobody. Juraj B. z Horného Hričova dostal sedem rokov, Ján Š. zo Žiliny osem rokov, Andrej J. z Pucova v okrese Dolný Kubín šesť a pol roka, Daniel B. zo Žiliny šesť a pol roka a Jozef Ď. zo Zádubnia pri Žiline päť a pol roka. Po tri roky dostali Michal P. z Lúčok, Marián I. zo Stráňav, Marián P. z Rajca a Ľubomír M. zo Žiliny.

Celý proces trval takmer tri roky, dokazovanie bolo rozsiahle. Obhajoba spochybnila dvoch komplicov, ktorí svedčili proti zvyšku organizovanej skupiny, nakoľko sa mali snažiť získať nižší trest. Senát námietky zamietol s tým, že ide o tzv. spolupracujúcich obvinených v postavení svedkov. Jednými z presvedčivých dôkazov boli aj stopy DNA, ktoré svedčili v neprospech obžalovaných.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu