Na značke STOP nemusíte zastaviť vždy, existujú výnimky


Foto: Na značke STOP nemusíte zastaviť vždy, existujú výnimky

Veľmi rozoberanou témou medzi vodičmi je v poslednej dobe to, či je možné dostať pokutu, ak vodič zastaví na STOPke ako druhý či tretí v poradí a potom sa súbežne pohne s prvým autom, bez ďalšieho zastavenia. 

Situáciu je často možné vidieť napríklad na ulici Mostná. Vozidlá prichádzajúce od výjazdu z Nemocničnej odbočujú smerom na ulicu Komenského resp. Hlinská. Podobne to vyzerá aj na Tajovského, kde autá pri čerpacej stanici odbočujú na Spanyolovu ulicu resp. Vysokoškolákov.

Často sa stáva, že po tom, čo prvý vodič zastaví, dá prednosť vozidlám na hlavnej a odbočí na cestu, za ním hneď vyrazí ďalšie jedno, či dve autá a to bez ďalšieho zastavenia. A nie je to chyba ani porušenie predpisov. Niektorí vodiči sa zhodujú na tom, že takéto správanie na ceste je na pokutu. Nie je to však celkom pravda.

“Značka Stoj, daj prednosť v jazde, ukladá vodičovi povinnosť zastaviť vozidlo a dať prednosť v jazde; vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, odkiaľ má na križovatku náležitý rozhľad,” hovorí vyhláška o cestnej premávke. 


Podľa zákona tak druhý, či tretí vodič v poradí nemusí zastaviť znova, ale to len v prípade, ak má rozhľad na celú križovatku. Pokutu by teda určite dostať nemal. Treba si však dávať pozor na prípady, keď je značka Stoj, daj prednosť v jazde doplnená vodorovnou značkou na vozovke - Priečna súvislá čiara s nápisom „STOP“. Vtedy je vodič každého vozidla vždy povinný zastaviť na takto vyznačenom mieste tesne pred priečnou čiarou. To znamená, že aj druhý, či tretí v poradí...

Situáciu vysvetľuje aj bývalý viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel vo svojej Ábelovke.

Otázne je však to, ako sa zachovať na ceste, kde je doplňujúce vodorovné dopravné značenie vyblednuté natoľko, že sa nedá usúdiť, či je platné. Tu už celá situácia závisí pravdepodobne na policajtovi.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu