Prečo cievky na tvári a tele praskajú?


Foto: Prečo cievky na tvári a tele praskajú?

S jesenným počasím sa zvyšujú aj problémy s praskaním cievok na tvári. Dotýkajú sa rovnako žien, ako aj mužov. O tejto problematike sme sa zhovárali s MUDr. Marikou Piršelovou, kožnou špecialistkou zo žilinskej kliniky estetickej medicíny DermaPoint.



Prečo cievky praskajú? Môže za to genetika alebo ľudský faktor?
Rozšírenie červených žiliek (odborne kuperóza) vzniká v dôsledku straty elasticity ciev, tie praskajú a pod kožou presvitajú. V pozadí tohto problému je aj genetická predispozícia, ktorá však môže byť výrazne ovplyvňovaná vonkajšími aj vnútornými faktormi. Najčastejšie sa tento problém prejaví na namáhaných častiach pokožky, teda na tvári a končatinách.

Čo z vonkajších faktorov vplýva na výskyt rozšírených cievok?
Napríklad pri rozšírených cievkach na dolných končatinách poruchy hlbokého žilového systému dolných končatín zapríčinené zlou životosprávou, tehotenstvo, nedostatok pohybu, nadváha, dlhodobé státie alebo sedenie. Pri rozšírených cievkach na tvári bývajú v pozadí časté opaľovania sa, saunovanie, prechody zo zimy do tepla, neodborné ošetrovanie pleti, používanie kortikosteroidných krémov a iné. A v neposlednom rade je to aj genetická predispozícia na dané ochorenie.

Je možné zbaviť sa tohto problému?
To závisí od rozsahu a lokalizácie problému. Pred tým, ako sa rozhodnete pre určitý typ liečby, je vhodné podstúpiť poradenstvo a diagnostiku u lekára. Alternatívna liečba sa stáva v posledných rokoch veľmi populárnou, ale nemusí zabrať na každý typ rozšírených cievok. Navyše, niekedy tento jav tiež môže poukazovať aj na oveľa vážnejší zdravotný problém. Preto je nevyhnutné najskôr daný problém skonzultovať s lekárom a dohodnúť režim ošetrovania. Lekár tiež informuje pacienta o procese hojenia a nutnosti opakovania liečebných zákrokov.

To, čo v metódach modernej medicíny spoľahlivo zaberá, je buď IPL – ošetrenie pulzným svetlom na cievky na tvári alebo sklerotizácia, či NdYag-laser na cievky na dolných končatinách. Sú to zákroky, ktoré sú momentálne považované za najefektívnejšie v boji s rozšírenými cievkami. Pri ošetrení IPL sa vám po jednom ošetrení stratí už približne 30 - 40 % cievok, v závislosti od ich rozsahu. Treba pamätať však aj na to, že je to prísne individuálne. Ak pacient príde včas a rozsah poškodenia nie je veľký, výborné výsledky sú už po prvom ošetrení.
Ak po liečbe chceme zabrániť novo vznikajúcim cievkam je vhodné vyhýbať sa vystaveniu postihnutého miesta priamemu slnečnému žiareniu, saunám, kde teplota vystúpi nad 50° C, alkoholu, rýchlym prechodom zo zimy do tepla a naopak. V prípade výskytu rozšírených cievok na dolných končatinách je veľmi prospešné nosiť kompresívne pančuchy. Tie je možné dostať vo vyhotoveniach lýtkové, stehenné alebo celkové, dokonca aj pre tehotné ženy. Kompresívne pančuchy I. kompresnej triedy dostanete kúpiť bez lekárskeho poukazu, vyššie kompresné triedy vám predpíše dermatológ, príp. angiológn alebo cievny chirurg.

Do akej miery sa dá spoľahnúť na voľnopredajné kozmetické prípravky pri odstraňovaní rozšírených cievok?
Rôzne krémy a pleťové masky nepredstavujú komplexné riešenie tohto problému. Dočasne však môžu pomôcť v tom zmysle, že spevňujú stenu ciev, znižujú lokálne prekrvenie a tým aj viditeľnosť začervenalých miest. Niektoré z nich obsahujú napr. hesperidin, ktorý stabilizuje steny drobných ciev a dextran sulfát, ktorý pôsobí proti prekrveniu pokožky. Niekedy bývajú sfarbené mierne do zelenej farby pre lepšie prekrytie.

Stretávate sa s otázkou, či je potrebná zvýšená konzumácia vitmanínu C pri probléme s rozšírenými cievkami?
Otázka dávkovania vitamínu C pri vyváženej strave je v lekárskych kruhoch tradičnej a alternatívnej medicíny rozporuplná. Všeobecne platí, ak je málo vitamínu C, od ktorého závisí kolagén, cievna stena je poškodená. Ruka v ruke s vitamínom C s citrusovými bioflavonoidmi ide aj zinok. Spolupôsobia na spevnení cievnych stien. Podľa odporúčaní dnešnej medicíny (nie alternatívnej) by sa nemala prekračovať denna dávka 1000 mg denne. Všetky doplnky výživy by nám mali slúžiť len vtedy, keď si príjem vitamínov nevieme zabezpečiť stravou. Pokiaľ je človek zdravý, nemá aktuálne horúčku a je nefajčiar, postačí 60 - 75 mg vitamínu C denne. Ak je to možné, treba voliť prírodné alternatívy zdroja vitamínu C, nie tie umelé.

Poraďte nám ešte pár tipov na jednoduchú prevenciu pre praskaním cievok…
Nedá sa povedať, že existuje úplne najlepšia prevencia proti praskaniu cievok. Existujú však určité oparenia, ktorých dodržiavaním si môžeme stav udržiavať na pomerne uspokojivej úrovni. Do jedálnička môžeme zaradiť pohanku či avokádo. Dôležité je obmedziť konzumáciu alkoholu na minimum, fajčenie, udržiavať si optimálnu hmotnosť, nenavštevovať solária, obmedziť rýchle presuny z tepla do zimy a a naopak. Dôležité je v lete používať kvalitnú kozmetiku s vysokým ochranným faktorom. Mastnú pleť by ste nemali dráždiť agresívnymi prípravkami na báze alkoholu. Lokálne liečivá na báze kortikosteroidov je vhodné obmedziť na nevyhnutné minimum a hlavne by si ich pacient nemal ordinovať sám. A pri prevencii vzniku rozšírených cievok na dolných končatinách nezabúdajte na kompresívnu terapiu… A ak už sa vám už objavili prvé rozšírené cievky? Netreba dlho čakať a skúšať na sebe „hókusy-pókusy“. Ten čas radšej investujte do návštevy laserového centra, kde môžete svoj stav konzultovať s odborníkmi, ktorí majú praktické a hlavne pozitívne skúsenosti s riešením tohto problému.

Zhovárala sa Dagmar Bleyová


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu