Doprava v Žiline je komplikovaná, na cestách pribúda čoraz viac arogantných vodičov


Foto: Doprava v Žiline je komplikovaná, na cestách pribúda čoraz viac arogantných vodičov

Ako už býva zvykom, pondelky a piatky v Žiline sú z hľadiska dopravy naozaj náročné. Vodiči sa stretávajú s obrovskými kolónami na vjazdoch do mesta a hlavných ťahoch. Situáciu o to viac komplikuje arogancia vodičov, ktorá je čoraz väčšia. Nedanie prednosti v križovatkách, neumožnenie prejazdu okolo prekážky, či predchádzanie v pripájacích pruhoch, alebo na priechodoch pre chodcov. To je len zlomok situácií, ktoré denne vodiči robia zámerne a bez ohľadu na ostatných účastníkov cestnej premávky. 

Vodiči by si mali uvedomiť, že okrem jazdy podľa predpisov je potrebné brať ohľad aj na ostatných účastníkov, najmä chodcov a cyklistov. Ako ale prispieť k plynulosti cestnej premávky? Jednoducho. Ako príklad môžeme uviesť bežný problém, ktorý vidíme každý deň na pripájacích pruhoch v meste. Vodiči jazdiaci v pravom pruhu neumožňujú vodičom v pripájacom pruhu zaradiť sa na cestu. Nie je to ich povinnosť, avšak ak je ľavý pruh voľný, ľahko takto predísť vzniku kolón. Tie vznikajú na Ľavobrežnej, Nemocničnej, na Rondli a mnohých ďalších miestach. 

Ako druhý príklad možno uviesť včasné dávanie znamenia o zmene smeru jazdy. Veľká časť vodičov nedáva smerovky vôbec, alebo veľmi neskoro. Kvôli nim nie je možné včas reagovať na situáciu a prejsť križovatkou plynule. A takto by sme mohli pokračovať ďalej…

Aby sme však nezabudli aj na krízové situácie, uvedieme niektoré z tých, o ktoré sa s nami podelili čitatelia. 


“Na Veľkej Okružnej som zastavila žiakom, ktorí išli na priechod a skoro ich zrazilo auto, ktoré ma obiehalo z ľavej strany,” uviedla Monika.

“Mňa raz skoro nabral šofér, ktorý dal na kruhovom objazde smerovku že vychádza von a nevyšiel,” napísal fanúšik Dano.

Arogantných vodičov, ktorí vedome a zámerne blokujú ostatných, alebo im znemožňujú prejazd pribúda. Každý sa ponáhľa a vidí len seba. Na záver prinášame situáciu z Budatína, kde vodič prichádzajúci po ceste videl iné vozidlá vyhýbajúce sa výkopu na ceste. Na vyhýbanie bolo nutné použiť ľavú stranu cesty. Arogantný vodič zámerne zvýšil rýchlosť aby zastihol autá ešte v mieste výkopu a zastavil pred nimi. Vyhýbajúci sa vodiči sa dočkali len nadávok, vyhrážok a neprestajného trúbenia. Tu už sa ale nehovorí o neohľaduplnosti, ale o úmyselnom vyčíňaní na cestách.

Aké máte skúsenosti vy? Podeľte sa s ostatnými o názor v komentároch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu