ZSSK nakupuje 25 nových vlakov za 160 miliónov eur, stanicu budú mať v Žiline


Foto: ZSSK nakupuje 25 nových vlakov za 160 miliónov eur, stanicu budú mať v Žiline Foto: Ilustračné - zelpage.sk
Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vyhlásila zákazku na nákup dvojsystémových elektrických jednotiek na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Spolu má dodávateľ dodať 25 nových vlakov v predpokladanej hodnote 160 miliónov eur bez DPH. Nové vlaky by mali mať domovskú stanicu v Žiline a jazdiť na tratiach týkajúcich sa Žiliny. „Jednotky budú prevádzkované prioritne na tratiach Žilina – Trenčín, Žilina – Čadca a Žilina - Liptovský Mikuláš,“ priblížila pre TASR hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Projekt bude spolufinancovaný z eurofondov, v prvej fáze by malo byť nakúpených 10 nových elektrických jednotiek. Z nich bude 8 kusov s kapacitou minimálne 220 miest na sedenie, ďalšie dva by mali mať kapacitu až 300 cestujúcich na sedenie. „Nové vlaky by mali začať jazdiť v prevádzke v druhej polovici roku 2017,“ odhadla Morháčová.

Dodávateľ má však možnosť uplatniť si opciu a dodať aj zvyšných 15 kusov - 5 jednotiek s kapacitou 220 miest na sedenie a 10 jednotiek s 300 miestami na sedenie. „Zmluva nadobudne účinnosť schválením projektu na takzvanej národnej úrovni, opcia bude s najväčšou pravdepodobnosťou uplatnená až po konečnom schválení projektu na úrovni Európskej komisie,“ dodala Morháčová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ZSSK