Situácia pod Strečnom je vážna. V októbri prebehne sanácia brala, čakajú nás úplné uzávierky


Foto: Situácia pod Strečnom je vážna. V októbri prebehne sanácia brala, čakajú nás úplné uzávierky Foto: ilustračné

Situácia s možným pádom skaly na cestu pod Strečnom je vážnejšia, ako sa predpokladalo. Uvoľniť sa malo viac skál, ako experti odhadovali. Dlhodobé merania ukázali, že sa skalnaté bralo odkláňa a prasklina sa zväčšuje. Najnovšie informácie hovoria však o ešte vážnejšom stave. Riziko možného náhleho odtrhnutia skaly stále pretrváva. Predpovedať jeho odtrhnutie je ale prakticky nemožné. Na stabilitu brala nepriaznivo pôsobia aj vibrácie, spôsobené hustou dopravou.

Uvoľnená nie je jedna skala, ale môžu byť až štyri!

“Ide o komplexnejší problém. My to monitorujeme, ale je potrebné, aby boli na mieste vykonané prieskumné práce, ktoré by presne ukázali hĺbku prasklín, do akej miery je skala ukotvená a podobne,” uviedla hovorkyňa Štátneho geologického ústavu D. Štúra Henrieta Gačková.


Situáciu je potrebné riešiť urýchlene, nakoľko blížiaca sa zima a mrazy môžu pohyb skaly urýchliť. Krízový štáb zasadal už minulý týždeň. Práce na sanácií skalnatého brala by mali začať v októbri. Pre vodičov to znamená, že ich budú čakať dopravné obmedzenia a to v podobe úplnej uzávierky cesty. Tá však bude realizovaná najmä cez víkendy. 

O prípadných uzávierkach cesty a dopravných obmedzeniach budeme včas informovať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu