V športovej hale to už takmer rok žije športom. Existuje však niekto, komu to vadí


Foto: V športovej hale to už takmer rok žije športom. Existuje však niekto, komu to vadí
Galéria: 5 fotiek

“Korytnačka” patrí už niekoľko desaťročí k dominantám nášho mesta. Mnohí si už určite ani nepamätajú, kedy naposledy bola Športová hala na Bôriku prístupná pre šport a verejnosť. Tento architektonický unikát zostal dlho opustený a začal chátrať. Navyše sa stal predmetom politických a záujmových bojov. 

Po mesiacoch dobrovoľníckej činnosti pod záštitou CVČ Žirafa sa podarilo ešte v roku 2014 ŠH na Bôriku uviesť do čiastočnej prevádzky. Hala tak opäť ožila a začali sa v nej hrávať futsal, florbal, či iné športy.

V posledných týždňoch sa ale objavili v skupine “Denník Športovej haly na Bôriku” na sociálnej sieti Facebook zlé správy. Ako sa píše v skupine, ŠH na Bôriku a aktivity v nej ležia “niekomu” veľmi v žalúdku. Športové súťaže pre stovky obyvateľov sú asi príliš nestráviteľné sústo.

Po letných prázdninách sa športovci vrátili do priestorov haly, kde ich čakalo nepríjemné prekvapenie. Ako prvé si všimli rozbité okno. Chceli teda rozsvietiť a skontrolovať, či sa vnútri niečo nestalo. Tu ich čakalo druhé prekvapenie. Osvetlenie nefungovalo.


Začalo sa teda pátranie po probléme. Záškodník, ktorý vyradil osvetlenie musel vstúpiť až do tej najposlednejšej miestnosti v podzemí. Tam sa totiž nachádzajú rozvodné skrine. V nich boli prestrihnuté káble. Žiaľ, ani po ich oprave osvetlenie v Korytnačke stále nefungovalo. 

Prišla obava z najhoršieho. Pravdepodobne sú zničené aj káble na drevenej lávke, 20 metrov nad hracou plochou. Aktivisti Žirafy sú toho názoru, že nejde len o vandalský čin, ale skôr o vedomú činnosť so zrejmým zámerom - zabrániť športovcom hrať.

“Rozsah škôd na elektroinštalácii je podstatne väčší ako sme pôvodne tušili,” píše Karol Čepec na stránke na Facebooku. Podľa jeho slov chýbajú, alebo sú poškodené presne tie káble, ktoré potrebujú hráči na osvetlenie plochy.

Oprava týchto škôd bude stáť niekoľko stoviek eur, ak sa suma nevyšplhá aj vyššie. Športovci sú zhrození tým, ako ľudia dokážu bojovať proti dobrej veci - podpore športu v Žiline. Zostáva len dúfať, že sa aktivistom podarí dať všetko do poriadku a záškodníci sa nevrátia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu