Pigmentové škvrny - strašiak, ktorý prichádza po lete


Foto: Pigmentové škvrny - strašiak, ktorý prichádza po lete Foto: MUDr. Marika Piršelová

Pigmentové škvrny trápia nejednu ženu, najmä po skončení letných mesiacov, keď vystúpia na povrch pokožky v plnej svojej kráse… Toto smutné obdobie má však aj výhodu v tom, že s ústupom slnečného žiarenia nastáva ideálny čas na profesionálne dermatologické ošetrenie tohto problému. O tom, ako škvrny vznikajú a ako je možné sa ich zbaviť, sme sa zhovárali s MUDr. Marikou Piršelovou zo žilinskej kliniky DermaPoint.

• Na začiatok tá najdôležitejšia otázka. Je možné zbaviť sa pigmentových škvŕn?

Áno, aj nie. Záleží to od typu a rozsahu škvŕn, je vhodné poradiť sa pred podstúpením zákroku s odborníkom, aby sme mali realistické očakávania. Niektoré škvrny je možné odstrániť úplne, iné zas výrazne zmierniť. V každom prípade, moderné metódy sa vedia s týmto problémom pomerne úspešne vysporiadať.

• Ako sa takýchto škvŕn dá zbaviť?

Každý pacient je jedinečný, tak ako aj jeho typ pokožky a rozsah problému. Existuje niekoľko metód. Dobrý dermatológ po preskúmaní pokožky navrhne klientovi také ošetrenie, ktoré prinesie čo najlepší výsledok, či už prostredníctvom chemického pílingu TCA (kyselina trichlóroctová), intenzívneho pulzného svetla (IPL), mikrorefrakčného resurfacingu pomocou CO2 lasera alebo fotopílingu, špeciálnej kombinácie IPL a chemického pílingu. Na našej klinike vieme poskytnúť všetky tieto ošetrenia a nastaviť aj ich vhodné kombinácie, tak aby sa efekt čo najviac priblížil očakávaniam klienta. Taktiež treba podotknúť, že niektoré škvrny nemožno odstrániť, pretože by tento zákrok bol rizikový pre zdravie klienta. 



    • Môžu byť teda pigmentové škvrny aj nebezpečné?


      Nie každá pigmentová škvrna je „nevinná“. Je nevyhnutné, aby danú léziu videl dermatológ. Aj preto je vhodné riešiť tento problém skôr u špecialistu, ako u kozmetičky. A pokiaľ škvrny už máte a nemáte čas na návštevu dermatológa, určite by ste sa mali chrániť pred UV žiarením krémami s ochranným faktorom alebo oblečením. 

      • Ako vlastne pigmentové škvrny vznikajú?

      Pigmentové škvrny sú zväčša rozsiahlejším a komplikovanejším problémom, ako sa na prvý pohľad zdá. Za pôvodom škvŕn sa najčastejšie skrývajú „rozlietané“ hormóny, príčiny pigmentových škvŕn však môžu byť rôzne:

      1. V tehotenstve sú pravdepodobne spôsobené zvýšenou hladinou hormónu, ktorý stimuluje pigmentové bunky k tvorbe melanínu alebo zvýšenou hladinou ženských pohlavných hormónov - estrogénov a progesteronu. 
      2. Pri používaní hormonálnej antikoncepcie sa často objavujú tmavé škvrny na tvári. Zrejme sa jedná opäť o zvýšenú hladinu estrogénov a progesteronu obsiahnutých v antikoncepčných tabletkách. 
      3. V starobe vznikajú pigmentácie v dôsledku oslabenej funkcie pečene.
      4. Určité riziko pigmentácii je aj po invazívnych a kozmetických zákrokoch, ako je napríklad dermabrázia, elektrokoagulácia rozšírených cievok, či odstraňovanie vrások hlbokým laserom. 
      5. Niektoré druhy parfumov a kolínskych vôd obsahujúcich éterické oleje môžu byť v kombinácii so slnečným žiarením príčinou vzniku pigmentácii na koži.
      6. Na tvorbe pigmentových škvŕn sa môžu podieľať aj niektoré lieky ako antibiotiká. Ak sa opaľujete a súčasne požívate antibiotiká, pigmentové škvrny priam vyzývate k tomu, aby „ozdobili“ vašu pokožku. Liekov, ktoré neznesú kombináciu so slnkom, je viac a na túto skutočnosť by mal ich výrobca upozorňovať v priložených letákoch. 
      7. Objavovanie tmavých škvŕn po tele môže byť prejavom niektorých vnútorných chorôb - zlá latková výmena pri ochoreniach pečene a obličiek.
      8. Chyby v pigmentácii kože sa objavujú i ako následok častého opaľovania

      • Kedy je vhodné rozhodnúť sa pre odstránenie pigmentových škvŕn?

      Určite na jeseň a v zime, pretože po liečbe nemôže byť pokožka vystavená slnku, pleť tiež nesmie byť čerstvo opálená, prípadne poranená. Navyše, ak po ošetrení nie sú dodržané pokyny lekára, škvrny sa môžu opäť objaviť v ešte výraznejšej podobe. 

      • A čo prírodné recepty? Pomáhajú?

      Ako som spomínala, problém pigmentových škvŕn je veľmi rozsiahly a vyžaduje si odborné posúdenie, opakovanie zákrokov a disciplínu zo strany pacienta. Bolo by naivné myslieť si, že citrónová alebo ananásová šťava vybieli pigmentové škvrny. O aplikovaní Sava, bieliacich zubných pást či octu nehovoriac. Internet je plný bizarných „zaručených“ spôsobov  odstránenie pigmentových škvŕn.  V tomto prípade sa však určite neoplatí hazardovať s vlastným zdravím a keďže škvrna môže byť prejavom vážnejšieho problému pokožky a organizmu, je  vhodné vždy vyhľadať odborníka, ktorý vám poradí a stanoví najbezpečnejší protokol ošetrenia.

      Zhovárala sa Dagmar Bleyová

       


      Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

      Zdroj: rozhovor Dagmar Bleyová