Mestské legendy I: Zle postavený most pri Váhostave a samovražda


Foto: Mestské legendy I: Zle postavený most pri Váhostave a samovražda
Galéria: 5 fotiek
Foto: zilina-gallery.sk

Takzvané urbánne legendy sú fenoménom miest a neodmyslitelne patria k ich koloritu. Žilina má rovnako niekoľko mestských legiend, na ktoré sa v krátkom seriáli zameriame. Postupne prinesieme najzaujímavejšie z nich a spoločnými silami sa spolu s vami pokúsime definitívne odhaliť ich pravdivosť. Pri niektorých legendách ide o známy hoax, iné naopak vyvolávajú otázky dodnes. Taká je aj dnešná moderná legenda o zle naprojektovanom moste medzi sídliskami Solinky a Hliny.

Jeden z tvorcov vraj spáchal samovraždu

Táto legenda pracuje s informáciou, že cestný most pri budove Váhostavu (čoskoro už pravdepodobne bývalej) bol zle naprojektovaný a smeruje priamo na budovu, v ktorej sa dnes nachádza predajňa nábytku Tempo Kondela. Práve chyba projektanta mala spôsobiť nemalé problémy, most museli podľa legendy nakoniec prepracovať do súčasnej stočenej podoby, kedy smeruje ku kruhovému objazdu.

“Pri Váhostave v Žiline stavali cestný most. Ale nejako to zle naprojektovali a keď už to mali skoro hotové, uvedomili si, že most smeruje priamo na veľkú, niekoľko poschodovú predajňu nábytku oproti. Architekt alebo projektant (už neviem) preto údajne spáchal samovraždu.
Most dokončili. Prerobili to tak, že sa zvrtne pred oproti stojacou budovou,” uvádza sa bližšie na stránkach kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie, v rámci ktorého sa pred niekoľkými rokmi dobrovoľníci venovali výskumu mestkých legiend v Žiline.

Informácie o legendách sú však často neúplné, preto využijeme silu našej komunity a pokúsime sa zistiť čo najviac informácií, ktoré by mohli smerovať k objasneniu menej konkrétnych mýtov. Ako napríklad toho o samovražde projektanta spomínaného mosta.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: http://www.stanica.sk/2011/02/urban_legends/