Jurinová vyhrala voľby so značným náskokom, na Orave však viedol Janckulík a v iných okresoch Choma


Foto: Jurinová vyhrala voľby so značným náskokom, na Orave však viedol Janckulík a v iných okresoch Choma

Erika Jurinová vo včerajších spojených voľbách obhájila svoju pozíciu županky, Žilinský samosprávny kraj teda povedie aj počas nasledujúcich štyroch rokov. Favoritmi obyvateľov niektorých okresov kraja však boli iní kandidáti.


Súčasná a zároveň budúca predsedníčka vyššieho územného celku získala väčšinu hlasov od voličov v Žiline, Čadci, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši, Martine, Ružomberku, Turčianskych Tepliciach a Tvrdošíne. Najvyšší náskok mala pritom v Ružomberku, kde viedla nad Igorom Chomom o viac než 25 %.

Choma skončil v župných voľbách celkovo na druhej pozícii s približne 10-percentným rozdielom v počte hlasov oproti Jurinovej. Kandidáta strany SMER-SD podporila väčšina voličov v Bytči a Kysuckom Novom Meste, najmenší úspech zaznamenal u obyvateľov Oravy.


V Oravskom regióne získal podporu prevažnej väčšiny občanov Igor Janckulík, ktorý je poslancom krajského zastupiteľstva za Námestovo. Obyvatelia tohto mesta odovzdali Janckulíkovi až 72,81 % svojich hlasov. V Tvrdošíne kandidát taktiež viedol nad Jurinovou o necelých 16 %.

Zaujímavé je aj rozloženie hlasov vo volebnom obvode Martin. Súčasná županka predbehla Chomu s približne 12-percentným náskokom. Treťou kandidátkou v poradí sa v tomto meste stala Katarína Boková s 10,63 % hlasov, ktorú Martinčania poznajú najmä vďaka jej verejnému vystupovaniu a protestom proti očkovaniu.

Na troch spodných priečkach volebného rebríčka kandidátov na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja sa umiestnila Daniela Zemanová, za ktorú v celej župe hlasovalo len 3 783 voličov (1,51 %), Andrea Starinská (2,08 % hlasov) a František Drozd (2,65 % hlasov).

Celkové výsledky župných volieb nájdete v tomto článku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu