Zlodeji počas noci vykradli sklad dobrovoľníkom, ktorí opravujú Starhrad v Nezbudskej Lúčke


Foto: Zlodeji počas noci vykradli sklad dobrovoľníkom, ktorí opravujú Starhrad v Nezbudskej Lúčke Foto: Facebook/Rudo Mlích

Nestrážené rozostavané či rekonštruované budovy sú častým cieľom rôznych vandalov a zlodejov. Po zámku v Kunerade sa tentokrát neznámi páchatelia zamerali na Starý Hrad (Starhrad) v Nezbudskej Lúčke, o ktorého záchranu sa aktuálne snaží skupina dobrovoľníkov.

V nočných hodinách zo stredy 19. októbra na štvrtok 20. októbra sa zlodeji vlámali do plechového skladu na náradie pristaveného pod Starým Hradom. Informoval o tom správca facebookovej skupiny Starhrad Rudo Mlích v príspevku na sociálnej sieti, kde zároveň prosí verejnosť o pomoc s pátraním po odcudzených predmetoch.

Páchatelia hrubou silou poškodili dvere na sklade, z ktorého následne zobrali elektrocentrálu, FLEX brúsku, prenosný plynový varič s plynovou bombou a jednu mikinu. Majitelia ukradnutých predmetov celkovú škodu odhadujú na približne tisíc eur.


„Mrzí nás to. Verili sme v dobro. Verili sme, že keď pracujeme na hrade, toto sa nám hádam nestane. Zlodeji boli určite na našom hrade, videli a vedeli, že keďže dokončujeme murárčinu na hrade, že centrála tam je. Výnimočne sme ju tam pár dní nechávali. Inak nedržíme práve pre takúto spodinu nič cenné na hrade,“ vysvetlil autor príspevku Rudo Mlích.

Podľa správcu skupiny Starhrad a zároveň jedného z organizátorov brigád na záchranu tohto historického miesta dochádza ku krádežiam na rekonštruovaných hradoch pravidelne. Prípad bol nahlásený na políciu, ktorá ho aktuálne vyšetruje.

„Priatelia, naši podporovatelia ak uvidíte centrálu v predaji na bazoši, inde, prípadne niekomu vo dvore, garáži, ... a podozrenie Vás navedie, že môže byť z hradu, neváhajte, volajte Políciu alebo napíšte mne, nám na hrade, príďte nám povedať. Ďakujeme,“ dodal Rudo Mlích.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu