Od novembra dostanú čerství oteckovia dva týždne plateného voľna po narodení dieťaťa


Foto: Od novembra dostanú čerství oteckovia dva týždne plateného voľna po narodení dieťaťa Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Od budúceho mesiaca budú mať čerství oteckovia po narodení dieťaťa nárok na dva týždne plateného voľna. Túto novelu zákona pripravenú Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky schválil parlament v utorok 4. októbra. Pokiaľ ju podpíše prezidentka, novela nadobudne účinnosť už 1. novembra 2022.

Podľa nového znenia zákona získajú otcovia 14 dní plateného voľna aj v prípade, ak matka dieťaťa poberá rodičovský príspevok alebo materské. Cieľom novely je možnosť vybudovania bližšieho vzťahu medzi oteckom a novorodencom, ako aj rovnomernejšie rozdelenie domácich povinností medzi rodičmi.

„Otcovia na Slovensku budú môcť stráviť dva týždne pri narodení dieťaťa spolu s mamičkou, či už jej pomôcť, alebo prežiť spoločne ako rodina túto šťastnú chvíľu. Otcovskú dovolenku nebude hradiť zamestnávateľ, ale bude ju hradiť Sociálne poisťovňa z nemocenského poistenia,“ vysvetlil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Podľa odhadu ministerstva požiada o platené voľno za jeden mesiac približne 3-tisíc mužov. Priemerná výška dennej dávky by mala v roku 2022 predstavovať asi 36,5 eura. Do roku 2025 sa táto suma podľa predpokladu zvýši na 43,5 eura. Pôvodný nárok na materské, ktoré poberali otcovia, môže byť podľa novely zákona rozdelený na dve obdobia (napr. pôvodná doba poberania materského na jedno dieťa v dĺžke 28 týždňov môže byť rozdelená na 2 týždne a 26 týždňov).

„Vzhľadom na to, že obdobie poberania materského iným poistencom (otcom) je v podmienkach Slovenskej republiky v porovnaní s inými krajinami Európskej únie nastavené nadštandardne, novela navrhuje, aby sa obdobie výplaty materského otcovi po narodení dieťaťa započítavalo do úhrnného obdobia nárokov na materské pri tom istom dieťati,“ doplnilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu