Výpovede podalo 107 lekárov z nemocníc Žilinského kraja, ďalších 43 pôsobí na fakultnej nemocnici v Žiline


Foto: Výpovede podalo 107 lekárov z nemocníc Žilinského kraja, ďalších 43 pôsobí na fakultnej nemocnici v Žiline

Lekári neustále pokračujú v podávaní hromadných výpovedí. V nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja je od 1. októbra 2022 v dvojmesačnej výpovednej dobe 107 lekárov, ďalších 43 pôsobí na Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline.

Podľa hovorkyne žilinskej nemocnice Lenky Zátekovej toto číslo predstavuje 12% z celkového počtu lekárov. Výpovede sa z prevažnej časti týkajú nechirurgických oddelení, vo výpovediach nie sú lekári z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny.

„Zdravotná starostlivosť pre pacientov je naďalej zabezpečená. Veríme, že sa odborári s rezortom zdravotníctva dohodnú, no predbežne máme pripravený aj krízový plán, ak by k odchodu uvedených lekárov k 1. decembru 2022 skutočne došlo,“ dodala Záteková.

V rámci kraja sú dotknuté najmä kľúčové oddelenia, ako je oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny, ale rovnako aj interné, neurologické alebo chirurgické oddelenia.  

„Aktuálne sme sumarizovali počty výpovedí a riaditelia dotknutých nemocníc komunikujú so zamestnancami. Nateraz sme schopní poskytovať zdravotnú starostlivosť v rovnakej miere, na mimoriadnych gremiálnych poradách sme začali komunikovať s vedením aj so samotnými lekármi o ich požiadavkách,“ doplnila hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.


Ministerstvo zdravotníctva požadovalo krízové plány od nemocníc ku dňu 23. septembra 2022. Podľa všetkých nemocníc krízový „plán B“ po výpovediach neexistuje. Dotknuté inštitúcie sa spoliehajú predovšetkým na to, že sa lekári s vládou dohodnú a výpovede stiahnu.

Pri výpovediach lekárov na kľúčových oddeleniach sa totiž znefunkční systém poskytovania zdravotnej starostlivosti a rovnako nebude možné zabezpečiť ani zástup v iných zdravotníckych zariadeniach na úrovni Žilinského kraja, pokiaľ sa výpovede dotknú všetkých nemocníc.

Podľa Lacovej si vedenie kraja plne uvedomuje vážnosť situácie a aktívne bude hľadať riešenia. „Spolu s ostatnými nemocnicami v ŽSK urobíme všetko preto, aby nedošlo k ohrozeniu dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov nášho kraja,“ doplnila hovorkyňa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu