Útok na redakciu Žilinak.sk: Anonymná objednávka mobilov za 8-tisíc eur a krevetového rizota


Foto: Útok na redakciu Žilinak.sk: Anonymná objednávka mobilov za 8-tisíc eur a krevetového rizota

V pondelok 3. októbra zaznamenala redakcia spravodajského portálu Žilinak.sk anonymný útok. V dopoludňajších hodinách bolo na e-mailovú adresu redakcie doručených niekoľko správ o vytvorení objednávok rôzneho charakteru, pričom o ich vytvorení nemala žiadna z kompetentných osôb vedomosť. 

Nachádzala sa medzi nimi napríklad aj objednávka mobilov značky Apple za takmer 8-tisíc eur, objednávka zo žilinskej pizzerie Carolina za 30 eur a mesačné predplatné na ďalšie médiá zamerané na spravodajský a publicistický obsah. 

Predmetné objednávky boli vytvorené elektronicky a anonymne s použitím sídla redakcie. Na základe dostupných informácií sa podarilo zistiť, že neznáma osoba ich vytvárala zo zariadenia s francúzskou IP adresou. Vo všetkých prípadoch bolo uvedené rovnaké telefónne číslo, na ktoré sa nepodarilo dovolať ani spoločnostiam, od ktorých osoba objednala tovar a služby. 


V súvislosti s blížiacimi sa spojenými komunálnymi a župnými voľbami 2022, v ktorých bude verejnosť voliť kandidátov na primátora mesta Žilina či predsedu Žilinského samosprávneho kraja, býva zvýšený tlak na regionálne médiá.


V piatok 30. septembra naša redakcia zaznamenala útok aj na internetový predvolebný prieskum - anketu prebiehajúcu na webe Žilinak.sk. Anonym sa snažil manipulovať výsledok tým, že niektorým kandidátom pripočítal falošné hlasy.

Súboj kandidátov na primátora mesta Žilina i predsedu ŽSK sledujeme aj prostredníctvom diskusných relácií, ktoré začneme postupne uverejňovať už v priebehu tohto týždňa. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu