Horskí záchranári pomáhali v Rudinke mužovi uviaznutému v lese, na Poludňovom Grúni si mladík zranil členok


Foto: Horskí záchranári pomáhali v Rudinke mužovi uviaznutému v lese, na Poludňovom Grúni si mladík zranil členok Foto: Horská záchranná služba

V sobotu 1. októbra 2022 boli záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) z Oblastného strediska Malá Fatra požiadaní o pomoc pre 18-ročného slovenského turistu, ktorý si počas zostupu z Poludňového grúňa spôsobil úraz členka.

Mladíkovi sa ešte podarilo prejsť k Chate na Grúni, no odtiaľ už nebol schopný pokračovať v zostupe ďalej. Záchranári sa dostali až na chatu pomocou terénneho vozidla. Zranenú končatinu mu zafixovali a následne ho zviezli do Štefanovej. Odtiaľ už na ďalšie ošetrenie pokračoval v sprievode svojej matky.

Horskí záchranári z Malej Fatry poskytovali pomoc aj v piatok 30. septembra. Privolal si ich muž, ktorý uviazol v strmom lese nad obcou Rudinka (okres Kysucké Nové Mesto). Nachádzal sa na exponovanom mieste, kde bolo všetko vplyvom dažďa mokré a šmykľavé.

„Záchranári po príchode spravili pomocou lanovej techniky spust v dĺžke 100 metrov a dostali muža do bezpečia. Keďže bol bez zranení po vyslobodení z lesa pokračoval ďalej samostatne,“ spresňuje Horská záchranná služba.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu