VIDEO: Prvenstvo z maliarskej súťaže Považskej galérie umenia si odniesla výtvarníčka Katarína Prídavková


Foto: VIDEO: Prvenstvo z maliarskej súťaže Považskej galérie umenia si odniesla výtvarníčka Katarína Prídavková Foto: Facebook/Považská galéria umenia

V sobotu 24. septembra v Považskej galérii umenia prebehol 8. ročník maliarskej súťaže s názvom „Maľuj podľa seba“. Do umeleckého boja sa zapojila desiatka výtvarníkov. Najviac hlasov a uznanie poroty však napokon poputovalo Kataríne Prídavkovej a jej jedinečnému dielu, ktoré stvorila s vlastnoručne vyrobenými prírodnými štetcami.

Výherkyňa si cenu prevzala z rúk riaditeľky Považskej galérie umenia v Žiline Miry Sikorovej-Putišovej. „Aktuálna tvorba Kataríny Prídavkovej sa opiera o rozostrené spomienky zo života v zahraničí. V jej nových maľbách dominuje ázijská krajina s dôrazom na vertikálny formát. Na obraze je pre ňu viac dôležitá nálada, atmosféra miesta, “genius loci” ako detailné vyobrazenie,“ uviedla galéria v príspevku.


Výsledná maľba bola ladená do kontrastných odtieňov predovšetkým modrej a zelenej farby. Galéria jej tvorbu opisuje ako detailné ťahy štetca striedajúce expresívne plochy, ktoré spolu vytvárajú jednotný celok. V tom sa spájajú prírodné a umelo-budované prvky predstavujúce „mestskú džungľu“, ktorú autorka vníma pri pohľade na spleť káblov v zahraničných krajinách.

Podujatie sprevádzali tvorivé dielne, výstavy, pouličné streetfood špeciality aj záhradná chill out zóna. Finálne rozhodnutie vyhlásili v neďalekom Emócia Gallery & Caffee Club, kde sa po oficiálnom ukončení súťaže účastníci zabavili na spoločnej afterpárty s DJ BOBSAN.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu