FOTO: Kaštieľ v Oščadnici prešiel rekonštrukciou za viac než milión eur, otvorili v ňom nové expozície


FOTO: Kaštieľ v Oščadnici prešiel rekonštrukciou za viac než milión eur, otvorili v ňom nové expozície
Galéria: 9 fotiek
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Kaštieľ v Oščadnici, ktorý si nechal postaviť začiatkom 20. storočia gróf Ballestrem ako poľovnícke sídlo, bol po rokoch zrekonštruovaný. Opravy a modernizácia historickej budovy stáli viac než milión eur. V príspevku na sociálnej sieti o tom informoval Žilinský samosprávny kraj.

Rekonštrukcia kaštieľa prebiehala od roku 2020. Jej súčasťou bola nielen výmena strechy, fasády či rozvodov vody a kúrenia, ale aj obnova interiérových priestorov vrátane hygienických zariadení. V budove bola taktiež dobudovaná prípojka na kanalizáciu a schodisko vedúce do podkrovia, v ktorom vznikli nové výstavné priestory.

„Pristavená bola aj terasa a vytvoril sa tiež nový bezbariérový vstup. Celkové náklady na komplexnú modernizáciu prekročili milión eur,“ uviedol Žilinský samosprávny kraj.

V budove kaštieľa následne prebehlo slávnostné otvorenie Kysuckej galérie, v ktorej je umiestnená nová stála expozícia  Luminizmus v slovenskom výtvarnom umení. Súčasťou otváracej ceremónie bola aj vernisáž Bez názvu, ktorú vytvoril slovenský výtvarník Marek Ormandík.

Kaštieľ v Oščadnici je možné navštíviť každý deň od utorka do piatku v čase od 8:00 hod. do 16:00 hod. a v nedele medzi 12:30 hod. a 16:00 hod., okrem štátnych sviatkov. Posledný vstup je návštevníkom umožnený pol hodinu pred zatvorením.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu