Prehľad zásahov horských záchranárov: Lavínová tragédia, pád z Kvetnicového sedla či uštipnutie hmyzom


Foto: Prehľad zásahov horských záchranárov: Lavínová tragédia, pád z Kvetnicového sedla či uštipnutie hmyzom

Poveternostné podmienky v uplynulých dňoch (19. septembra – 25. septembra) vo Vysokých Tatrách sa podpísali pod dvjnásobnú tragédiu. Informovala o tom kancelária ministra vnútra.

Lavínová tragédia sa stala pod Bradavicou, kde padol horský vodca s partnerkou, preto horská záchranná služba (HZS) odporúča zvážiť pohyb na vyššie položených turistických chodníkoch.

„Sú  otvorené, ale pri pohybe treba mať pri sebe mačky,  čakan, turistické  paličky, prípadne aj lavínový vyhľadávač,“ vysvetľuje riaditeľ HZS Marek Biskupič.

Horskí záchranári taktiež aj odporúčajú nahlásiť rodine či blízkym svoju túru. „Zistiť si predpoveď počasia pre všetky lokality, kadiaľ vedie plánovaná túra. Pred túrou zvážiť  svoje možnosti, skúsenosti, zdravotný stav, kondíciu a stav partnerov, osobitne detí,“ uvádzajú horskí záchranári.


Rady od HZS:

  • odporúča sa ísť na túru aspoň vo dvojici alebo trojici, v prípade potreby využiť služby horského vodcu alebo sprievodcu,
  • nevybočujte zo značkovaných turistických chodníkov,
  • rešpektujte vyznačené uzávery chodníkov a trás,
  • pri náhlej zmene počasia, snežení, vetra, hustej hmle, nepreceňujte svoje sily, vráťte sa naspäť,
  • odchádzajte skoro ráno a ukončite ju do zotmenia,
  • noste so sebou lekárničku zo základným vybavením, ktorou si dokážete pomôcť pri ľahších zraneniach alebo uštipnutí hmyzom.

V posledných dňoch pomáhali horskí záchranári aj pri páde kolegovi a jeho partnerke z Kvetnicového sedla smerom do Slavkovskej doliny.

„Pre nepriaznivé počasie vrtuľník nemohol vzlietnúť,  horskí záchranári preto pokračovali po zemi.  Až po hodine hľadania pod snehom sa im podarilo nájsť oboch, žiaľ, bez známok života,“ dopĺňajú záchranári.

Na Hrebienku pomáhali záchranári aj turistovi, ktorí pociťoval nevoľnosť a bolesť na hrudníku. „Jeho stav bol veľmi vážny, bol prevezený vrtuľníkom do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia. Zasahovali sme aj v Suchej Belej pre uštipnutie hmyzom do tváre a následnom páde. Pri poranení končatiny v Malej Fatre horská záchranná služba transportovala ženu na nosidlách do obce Vyšné Kamence a zasahovali aj pri náhlej nevoľnosti ženy pod Snilovským sedlom,“ informuje HZS.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu