Mladí muži z Kysúc opäť narukujú na vojnu v nedeľu 2. októbra v skanzene vo Vychylovke


Foto: Mladí muži z Kysúc opäť narukujú na vojnu v nedeľu 2. októbra v skanzene vo Vychylovke Foto: Kysucké múzeum

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke sa už v nedeľu 2. októbra naplní spevom, tancom a budúcimi vojakmi. Kysucké múzeum na víkend pripravilo podujatie Regrúti, ktoré verejnosti priblíži zvyky spojené s odchodom mladých mužov na vojnu.

Podľa múzejného historika Mariána Liščáka bolo rukovanie plné protikladov. Napriek tomu, že sa mládenci chystali na vojnu a možnú smrť, samotné verbovanie bolo navonok bezstarostné a veselé. Verbovačka najčastejšie pripomínala zábavnú krčmovú hostinu plnú jedla, pitia a hudby.

„Cieľom bolo získať potrebný počet zverbovaných prostredníctvom alkoholu, jedla, muziky a sľubov, podľa ktorých ich takýto hojný život čakal aj pri vojsku. Zväčša prísažní alebo iní obecní sluhovia chodili po dedine a kopaniciach zháňať mládež na hostinu do miestnej krčmy, kde ich lákali na jedlo a alkohol zadarmo a nechýbala ani muzika,“ vysvetlil Marián Liščák.


Po úspešnej verbovačke boli mladí muži odvedení na výberné miesto, kde prebehla lekárska prehliadka. Následne boli noví regrúti pridelení a prepravení k svojmu pluku. Vojaci z oblasti Kysúc boli pritom najčastejšie odvádzaní až do Trenčína.

„Ako vyzeral v minulosti na Kysuciach odchod mládencov na vojnu návštevníkom počas nedeľného programu priblížia členovia Folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice,“ prisľúbila Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea.

Program:

  • 12:50 Verbovačky a asentírka pri Stanici Skanzen
  • 13:00 Hrajúca a spievajúca železnička s regrútmi
  • 13:45 Sprievod regrútov skanzenom
  • 14:00 Regrútska zábava na pódiu pri Krčme z Korne

Miesto: Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke
Dátum: 02.10.2022 - 12:50



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu