Hudba sveta Žilina 2022: Masívna dávka funku a soul v kombinácii s jazz, surf a klemzer


Foto: Hudba sveta Žilina 2022: Masívna dávka funku a soul v kombinácii s jazz, surf a klemzer

So solídnou oporou/chrbtovou kosťou v jazze, funku a soule, zahŕňa vplyvy z surf, klemzer, rock a hip-hopu, Very Cool People vrátili jazz a funk na tanečný parket v roku 2007. Skupina pochádza z lotyšskej Rigy a rozžiarila pódiá v kluboch a na festivaloch od Estónska po Rumunsko, od Španielska po Južnú Kóreu. Very Cool People sú vždy otvorení novým pokusom/experimentom, spolupracovali s množstvom hosťujúcich umelcov z rôznych krajín. Aj keď sú živou kapelou viac ako čokoľvek iné, majú na konte osem štúdiových albumov, ktoré sú dobre prijaté kritikmi a nominované na ocenenia. Tu je zoznam:
“Very Cool People” (2009, CD, digital)
“Cruising In The Trolley” (2012, CD, digital)

“Funkology” (2015, CD, digital)
“Heya Some Kind Of Fish! We Don’t Know The Name Of This Fish In English, But In Latvian It’s Vimbas” (2017, CD, vinyl, digital)

“Snowman’s Express” (2018, CD, digital) with Kristīne Prauliņa & Ralfs Ei- lands

“Caution! Contains Words!” (2019, CD, digital)

“Koncertprogramma Pa Apli” (2020, CD, digital) with Edavārdi, ansis & Kristīne Prauliņa.
Upcoming eight album (will be released autumn 2021):

“50 years of influence + 30 years of cool equals 13 years of music hooligan- ism” (2021, CD, vinyl, digital)
Ako uverejnili v Mūzikas Saule, rešpektovanom hudobnom magazíne v Litve – „miešajú šumivý kokteil funku, jazzu, blues a pridávajú ďalšie korenia, ktoré poznajú len oni – skutočne veľmi cool ľudia.“

BASHAVEL
Skupina Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt popredných slovenských hudobníkov, ktorí predtým spolupracovali v rôznych jazzových aj viacžánrových formáciách (Pacora Trio, NBS trio a i.) a chcú svojou hudobnou rečou nadviazať na ľudové hudobné tradície. Cimbal, klavír, bicie, kontrabas a husle vytvárajú z ľudových piesní a motívov mnohoraké nálady, farby a rytmy, ktoré sa pohybujú na rozmedzí viacerých žánrov. Od svojho vzniku stihla skupina vystúpiť na mnohých domácich aj zahraničných koncertoch a festivaloch, ako boli napr. koncerty v Théâtre Axel Toursky v Marseille, festival Jazzfest Brno, koncert v Rádiu Katowice, v Slovenskom národnom divadle, v Divadle Aréna v Bratislave, festivaly Konvergencie, Jazz pod hradom v Trenčíne, Viva musica!, International Jazz Festival Piešťany, festival Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou a i. Z rôznych úspešných projektov skupiny treba určite spomenúť vytvorenie a koncertné predvedenie hudby k prvému slovenskému nemému filmu Jánošík z roku 1921, ktorú uviedla doma aj na festivale CinEast v Luxemburgsku. Skladba Hruška bola vybraná ako hudba pre oficiálny trailer tohto filmového festivalu.
Členovia:
Marcel Comendant – cimbal (Moldavsko)
Stanislav Palúch – husle
Klaudius Kováč – klavír, klávesy
Róbert Ragan – kontrabas
Peter Solárik – bicie

Miesto: Mestské divadlo Žilina
Dátum: 12.10.2022 - 19:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu