V žilinskej nemocnici zmerajú počas Týždňa zdravého srdca bezplatne tlak aj hladinu cukru v krvi


Foto: V žilinskej nemocnici zmerajú počas Týždňa zdravého srdca bezplatne tlak aj hladinu cukru v krvi Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Zdravotníci Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline budú pri príležitosti Týždňa zdravého srdca v budove polikliniky bezplatne merať záujemcom tlak aj hodnotu cukru v krvi. Stánok Týždňa zdravého srdca nájdu návštevníci nemocnice každý pracovný deň do piatka 30. septembra v čase od 8:00 do 13:00.

„Počas celého týždňa sme pre pacientov pripravili stánok pri lekárni na prvom poschodí, kam si môžu prísť zadarmo skontrolovať hladinu glukózy či zmerať tlak. Zároveň všetkých vyzývame, aby si skontrolovali dátum poslednej preventívnej prehliadky a prípadne sa rovno objednali k svojmu všeobecnému lekárovi,“ zdôraznil riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík.

Podľa primárky oddelenia vnútorného lekárstva vo FNsP Žilina Moniky Kulinovej sú ochorenia srdca a ciev najčastejšou príčinou úmrtia pacientov na Slovensku „Nezdravý životný štýl, viac stresu, ale zároveň menej pohybu, nesprávne stravovanie, ktoré priniesla práca z domu a izolácia počas pandémie, sú závažné rizikové faktory. Negatívne ovplyvňujú zdravie ľudí a rovnako aj výskyt kardiovaskulárnych ochorení,“ uviedla Kulinová. 


Srdcový infarkt či zlyhanie srdca sa už dávno netýkajú len starších ročníkov. Podľa primárky oddelenia vnútorného lekárstva sa na nemocničných lôžkach starajú o čoraz mladších pacientov.

Samozrejme, faktory ako dedičnosť alebo vrodené ochorenia nezmeníme. No každý z nás môže ovplyvniť ďalšie výrazné riziká, ktorými sú práve nedostatok pohybu, fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, stres, nevyvážená strava,“ dodala Kulinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu