VIDEO: Väčší medveď bežal po ceste cez liptovskú obec tesne nasledovaný vodičom osobného vozidla


Foto: VIDEO: Väčší medveď bežal po ceste cez liptovskú obec tesne nasledovaný vodičom osobného vozidla Foto: Facebook/Frantisek Frian

Obyvatelia miest a obcí v Žilinskom kraji sa aj tento rok sťažujú na zvýšený výskyt medveďov v blízkosti ľudských obydlí. Fotografie a videozáznamy zachytávajúce divé zvieratá na lúkach, cestách či priamo pri rodinných domoch sa na sociálnych sieťach objavujú takmer každodenne.

Výnimkou nie je ani liptovský región. V obci Trstené, ktorá sa nachádza v okrese Liptovský Mikuláš, bol v nedeľu ráno spozorovaný väčší jedinec medveďa hnedého. Divé zviera bežalo po hlavnej ceste vedúcej cez dedinu, pričom ho natáčal vodič osobného automobilu.

Podľa videozáznamu sa medveď po komunikácii bez odbočenia pohyboval viac než minútu. Prešiel pritom okolo veľkého množstva rodinných domov. Zábery boli uverejnené v príspevku vo facebookovej skupine monitorujúcej výskyt medveďov na Slovensku.


Video vyvolalo rozporuplné reakcie medzi osobami, ktoré ho videli. Zatiaľ čo niektorí vodiča osobného vozidla odsudzovali za to, že medveďa prenasledoval, iní boli vďační, že sa zviera nedostalo nikomu do dvora a nedošlo ani k stretnutiu s miestnymi obyvateľmi.

„Žijem v tej dedine, bežal okolo môjho domu. Keby ste práve vtedy vyšli z domu do rany medveďovi, neviem, či by Vaše komentáre neboli iné. A práve teraz je obchádzka smer Trnovec cez našu dedinu. Takže ten šofér sa nemohol otočiť a ísť inou cestou, nemal kadiaľ. Musel ísť za ním, určite ho nenaháňal schválne,“ uviedla v komentári obyvateľka obce Trstené.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu