V Liptovskom Mikuláši spôsobili záplavy z polí veľké škody, radnica realizuje nové protipovodňové opatrenia


Foto: V Liptovskom Mikuláši spôsobili záplavy z polí veľké škody, radnica realizuje nové protipovodňové opatrenia

Záplavy z polí trápia najmä obyvateľov Vitálišoviec a Podbrezín v okrese Liptovský Mikuláš. Dve povodne spôsobili škody na verejnom, ale aj súkromnom majetku.

„Predstavitelia radnice zvolali krízový štáb a našli spôsob, ako povodniam predchádzať a ich následky v budúcnosti eliminovať. Spolupracovať pritom budú aj s družstevníkmi,“ uvádza mesto Lipt. Mikuláš na sociálnej sieti.

Radnice rokovali tento mesiac aj so zástupcami Poľnohospodárskeho družstva Smrečany, ktoré obhospodaruje pole nad dotknutými mestskými časťami.

„Dohodli sme, že družstvo nebude na poli vysádzať rizikové plodiny ako sú zemiaky a kukurica. Zvolia vhodnejšie, ktoré dokážu zachytiť väčší objem zrážok. Taktiež kývli na prioritné pooranie tohto poľa, čo by malo zabrániť opakovaniu sa povodňovej situácie v tomto roku,“ priblížil Gabriel Lengyel z mestského úradu.


Družstevníci taktiež prisľúbili spoluprácu pri realizácii protipovodňových opatrení. „Na odvodnenie lokality má už mesto spracovanú projektovú dokumentáciu, nasledovať bude získanie územného rozhodnutia a stavebného povolenia. Realizáciou tohto projektu v budúcnosti budú Vitálišovce chránené proti povodniam,“ dodáva mesto v príspevku.

Počas povodní zničila voda cestu, do ulíc naplavila zeminu z obhospodarovaného poľa nad mestskou časťou a vytopila záhrady súkromných vlastníkov. „Časť vôd stiekla aj po ceste, ktorá vedie z Podbrezín do Veternej Poruby a zaliala komunikácie na Hruškovej. Samozrejme po povodniach sme okamžite nastúpili na záchranné a čistiace práce,“ doplnilo mesto na záver.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu