Tatranské chodníky a mostíky ohrozujú turistov aj horských záchranárov, do ich opráv sa pustia aktivisti


Foto: Tatranské chodníky a mostíky ohrozujú turistov aj horských záchranárov, do ich opráv sa pustia aktivisti Foto: Hikemates

Dobrovoľníci z turistického klubu Hikemates chcú vylepšiť stav viacerých turistických trás v Západných Tatrách. Zlé podmienky na trasách podľa nich ohrozujú turistov, ale aj horských záchranárov. Už tento víkend postavia v Jaloveckej doline za podpory SPP nový most, ktorý nahradí pôvodný. Ten sa totiž zrútil.

Nový most postavíme v ústi Jaloveckej doliny, na trase smerom na Baníkov. Záujem o turistiku rastie, no zodpovedať tomu musí aj kvalitná a bezpečná infraštruktúra,“ vysvetlil Patrik Pajta z turistického klubu Hikemates. Pri rekonštrukciách sa pritom zamerajú na prírodné materiály, aby obnova prebehla s čo najmenším dopadom na okolie.

Dôležitá je funkčnosť, preto rekonštrukcie konzultujeme aj s Horskou záchrannou službou, vybrané mostíky budú mať takú šírku, aby cez ne záchranári v prípade potreby prešli aj s technikou, napríklad štvorkolkou,“ uviedol Pajta, ktorý doplnil, že s obnovou chcú pokračovať aj v ďalších lokalitách. Tie vytipovali spolu s Tatranským národným parkom, Klubom slovenských turistov, ako aj s horolezeckým spolkom James.

Druhý most chceme obnoviť v Bystrej doline a ďalej budeme pokračovať podľa priorít TANAPu. Tí evidujú v Tatrách už desiatky mostov, ktoré vyžadujú opravu,“ hovorí Pajta. Tam, kde to bude možné, sa chodníky zrekonštruujú, kde to ich stav nedovoľuje, postavia sa nové.

Keďže národný park nemôže zaplatiť obnovu mostíkov na neštátnych pozemkoch, partia turistov sa rozhodla založiť na vylepšenie podmienok v Tatrách fundraisingovú kampaň, ktorá spolu s financiami od sponzorov podporí nielen bezpečnosť v horách, ale aj rozvoj turizmu v Západných Tatrách.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu