Polícia informuje o povinnosti vytvárať záchranárske uličky v kolónach, mnohí motoristi ich zneužívajú


Foto: Polícia informuje o povinnosti vytvárať záchranárske uličky v kolónach, mnohí motoristi ich zneužívajú Foto: ilustračné

Doprava v Žilinskom kraji je dlhodobo problémová, v dôsledku čoho sa tvoria na viacerých úsekoch ciest rozsiahle kolóny. V niektorých prípadoch býva ich dôvodom aj dopravná nehoda, v ktorej musia zasiahnuť i záchranné a zdravotné zložky. 

Vodiči motorových vozidiel však často zabúdajú na svoju povinnosť vytvoriť záchranársku uličku na prechod vozidiel rýchlej zdravotnej pomoci. Polícia Slovenskej Republiky preto upozorňuje všetkých účastníkov motorových vozidiel na správne vytvorenie uličky pre záchrannú službu. 

„Pokiaľ do kolóny prichádzate v ľavom jazdnom pruhu, natlačte sa čo najviac k ľavej krajnici a myslite na to, že napríklad také hasičské auto niekedy na prejazd potrebuje aj tri metre. Ak ste zaradený viac vpravo, tlačíte sa pochopiteľne doprava,“ uvádza polícia v príspevku na sociálnej sieti spolu s grafickým znázornením správneho vytvorenia uličky. 


Podľa polície je však najdôležitejšie nepodľahnúť v takýchto situáciách panike a myslieť na to, že vpredu je pravdepodobne niekto, komu ide o sekundy. Stres však nie je jediným dôvodom, ktorý bráni rýchlemu a bezpečnému prejazdu záchranných zložiek. 

„Záchranárske uličky sa vo veľmi malej miere uplatňujú v praxi, málokto ich dodržuje. Polícia by mala námatkovo robiť výjazdy po diaľnici a posielať pokuty,“ píše jeden z komentujúcich pod príspevkom polície. Mnohokrát sa totiž stáva, že záchrannú uličku niektorí vodiči dokonca zneužívajú na to, aby sa dostali dopredu a nemuseli čakať v kolóne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu