Poslednú úctu zosnulej Alžbete II. vzdali výsadbou ruže v Biblickej záhrade obce Vysoká nad Kysucou


Foto: Poslednú úctu zosnulej Alžbete II. vzdali výsadbou ruže v Biblickej záhrade obce Vysoká nad Kysucou Foto: Servare et Manere

V Biblickej záhrade obce Vysoká nad Kysucou si včera 18. septembra poslednýkrát verejne uctili pamiatku zosnulej kráľovnej Alžbety II. prostredníctvom aktu vysadenia ruže. Populárnu odrodu ruže s názvom ‘Queen Elizabeth’ vyšľachtil v Spojených štátoch v roku 1954 pestovateľ ruží Walter Lammerts, v čase kedy Alžbeta II. nastúpila na trón. 

Kráľovná počas života vysadila mnoho pamätných stromov v rôznych kútoch sveta a obľubovala záhrady a parky. Po zriadení žilinského pietneho miesta v Parku Carla Gustava Swenssona pri strome Platinového Jubilea Jej Veličenstva, ide už o druhé miesto na území Žilinského kraja, ktoré je spojené s bývalou britskou kráľovnou prostredníctvom rastliny,“ uviedlo združenie Servare et Manere.

Ružu s množstvom ocenení vysadil Marek Sobola, generálny tajomník združenia Servare et Manere, zastrešujúceho medzinárodný projekt Strom pokoja, pri príležitosti 250. výročia vzniku Farnosti Vysoká nad Kysucou. Akt doplnilo aj vydanie sedemuholníkovej príležitostnej pečiatky s portrétom kráľovnej, ktorá symbolizuje 70. rokov vlády jej veličenstva.


Myšlienka Biblickej záhrady vznikla v období pandémie ochorenia COVID-19 v čase najprísnejších protipandemických opatrení. Ide o tematickú záhradu, v ktorej rastú stromy a kríky spomenuté v Biblii, vrátane všetkých rajských stromov a najvýznamnejších rastlín Svätej zeme,“ spresnilo združenie myšlienku stojacu za vznikom záhrady.

Biblická záhrada, v ktorej bola vysadená ruža deň pred pohrebom kráľovnej, bola požehnaná počas hodových slávností vo Vysokej nad Kysucou po hodovej svätej omši hodovým kazateľom, ekonómom Žilinskej diecézy Petrom Dubcom. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu