Návštevníkov vychádzky po náučnom chodníku na hradisko Veľký vrch bude sprevádzať archeologička Andrea Slaná


Foto: Návštevníkov vychádzky po náučnom chodníku na hradisko Veľký vrch bude sprevádzať archeologička Andrea Slaná Foto: Archív Považského múzea

Priaznivci a nadšenci archeológie, histórie, turistiky a prírody by si nemali nechať ujsť vychádzku po náučnom chodníku na Veľkom vrchu v Divinke s archeologičkou Považského múzea Andreou Slanou. Na cestu účastníci vyrazia v sobotu 24. septembra 2022 o 14.00 hod. spred Obecného úradu v Divinke.

Počas podujatia, ktoré patrí k cyklu s názvom Múzeum pre Vás, sa návštevníci dozvedia množstvo informácií, ktoré nadobudlo Považské múzeum počas výskumu danej lokality v spolupráci s Archeologickým ústavom. Dozvedieť sa tak budete môcť o samotnom hradisku, jeho obyvateľoch, spôsobe ich života, ale tiež o zameraní a poznatkoch uskutočnených výskumov.

Hradisko sa rozprestiera na kopci nazvanom Veľký vrch pri obci Divinka neďaleko Žiliny. Za národnú kultúrnu pamiatku bolo vyhlásené v roku 1967. Najstaršie opevnenie na Veľkom vrchu vybudoval ľud lužickej kultúry. Počas vykopávok sa zistilo, že už v mladšej dobe bronzovej sa tu rozprestieralo výšinné sídlisko,“ približuje Slaná.

Nálezisko podľa archeologičky podlieha najvyššiemu stupňu ochrany kultúrnej pamiatky. „Význam lokality dokladajú viaceré hromadné nálezy železných predmetov. K spresneniu datovania náleziska prispeli fyzikálne analýzy uhlíkov (metóda C14) z driev stavebných konštrukcií,“ dopĺňa archeologička Považského múzea.


Viac o histórii tohto významného miesta sa dozviete na vychádzke. V prípade záujmu múzeum odporúča obuť si pevnú obuv, ktorá vám zabezpečí pohodlný a najmä bezpečný zážitok.

Cenník na komentovanú vychádzku:

  • dospelá osoba - 2 eurá
  • deti do 6 rokov - zdarma

Kvôli obmedzenej kapacite je potrebné sa vopred objednať na tel. č. 0905 145 543 alebo emailom na: slana.andrea@gmail.com.

Miesto: Divinka
Dátum: 24.09.2022 - 14:00    20:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu